torsdag 22 augusti 2013

Hur kan vetenskapen analysera underverk?

I tidningen Dagen (21/8) skrev Anders Piltz en artikel med rubriken "Spela inte ut tron mot förnuftet". Han skriver i positiva ordalag om den som tror på en Skapare. Tron gör världen begripligare, och tron ger hopp. Samtidigt understryker Piltz att troende bör respektera vetenskapens autonomi. Han skriver att man aldrig kan "besvara en naturvetenskaplig fråga med hänvisning till Bibeln". Och han framställer kreationismen negativt. Den "ökar förvirringen". Den "vill föreskriva för forskarna vilka svar de bör komma fram till."

Troende bör inte lägga sig i vetenskapliga frågor eller forska utifrån andra grundantaganden än vad majoriteten av de naturvetenskapliga forskarna använder. Man får inte glömma att det finns vissa grundantaganden inom naturvetenskaplig forskning. Sådana grundantaganden är t.ex. att man inte får räkna med magi, Gud, underverk osv. Man får inte ta med sådant i de teorier som framställs i forskningen. Om någon är okunnig om detta bör han läsa artikeln "Varför talar de förbi varandra?" som publicerades i Huvudstadsbladet 89-09-08. Artikeln är skriven av Hans Rosing, Akademielektor emeritus, dr.h.c, och jag kommer nog att lägga upp den på bloggen. Hans Rosing ställer sig på evolutionisternas sida och tror inte på skapelseberättelsen, men han är som vetenskapsfilosof medveten om varför man talar förbi varandra när man har olika utgångspunkter.

Jag är fullt övertygad om att naturvetenskapen tjänar människan på ett gott sätt i forskningen inom många olika områden. Samtidigt är jag övertygad om att naturvetenskapen har sina begränsningar. När underverk har skett, blir dessa begränsningar väldigt stora. Vetenskapen kommer då givetvis inte, om den har "ateistiska" utgångspunkter, att finna rätta svaret, i de fall svaret är att ett underverk har skett.

Bibeln framställer Gud som en Gud som gör under. Underverken Han gör bryter ofta mot naturlagarna på märkliga sätt. Från skapelsen och genom hela Bibeln har Gud gjort mängder av under. Enligt Bibeln skapade Gud människan och världen genom sitt allsmakts ord. Enligt Bibeln har Gud sådan makt att om han säger något, så blir det så. Gud gjorde tio mäktiga underverk i Egypten då farao förmanades att låta Israels folk, som var slavar i landet, att få lämna landet för att fira gudstjänst i öknen. Dessa underverk var oerhörda och mäktiga, och de var straffdomar mot landets konung som förhärdade sitt hjärta mot Gud.

Gud delade havet för att Israels folk skulle vandra igenom det. Gud gjorde också många mäktiga underverk under de år som Israels folk vandrade genom öknen. Gud gjorde underverk i det land som Israels folk kom att bo i. Han gjorde också underverk under profeternas tid. Guds Son av evighet, Jesus Kristus, den utlovade Messias, gjorde mängder av mäktiga underverk. Han uppväckte döda, Han botade sjuka, Han gick på vatten, mättade tusentals människor med enstaka bröd. Han förvandlade vatten till vin. Han gav blinda syn. Apostlarna gjorde också underverk i kraft av Hans namn.

Hur skulle vetenskapen kunna finna några sanna svar ifall de undersökt vad Jesus gjorde. När han vid ett bröllop i Kana förvandlat vatten till vin, så var vinet drickbart och färdigt och smakade gott, trots att det förvandlats och kommit till på mycket kort tid. Vinberedning tar tid. Men Jesus behövde inte den tiden för att skapa vin. En vetenskaplig undersökning skulle visa att vinet var väl tillgjort och säkert hade lång beredningstid. Det tar också tid att göra bröd. Men Jesus kunde mätta tusentals människor med några enstaka bröd. En vetenskaplig undersökning av brödet skulle visa att det gjorts i ordning under längre tid, fast det var förvandlat och kom till på mycket kort tid och mångdubblades så att alla blev mätta. Och den blindfödde som Jesus botade - om man på ett vetenskapligt sätt hade undersökt hans ögon, så skulle de se friska ut, och man skulle tro att denne inte fötts blind. Man skulle kanske tro att han självläkt på något sätt.

Det är inte naturligt att gå på vatten. En undersökning av vattnet i Genesarets sjö skulle visa att det var ett normalt vatten. Om man vägde Jesus skulle det visa sig att han väger lika mycket som vilken normal människa som helst. Den naturvetenskapliga forskningen skulle säga att Jesus inte hade vandrat på vattnet eftersom det helt enkelt är omöjligt.

Lasarus, som varit död i flera dagar, hur skulle inte den naturvetenskapliga forskningen visa att han troligtvis inte varit död någon gång, särskilt inte under flera dagar, för hans kropp fungerade som vanligt.

Bibelns Gud är undrens Gud. Han får saker och ting att se föråldrat och äkta ut även när det framskapats i ett nu, i kraft av Guds allmakts ord. Träden, djuren och världen som Adam såg när han nyss skapats, verkade äldre än någon dag eller två. Bibelns Gud är helig och allsmäktig. Han gör vad han vill, på vilket sätt han vill, och att bryta mot naturlagarna är för honom inte svårt. Han som kunde förvandla Nilflodens vatten till blod genom att Mose satte sin stav i vattnet, Han som delade havet mitt i tu, Han som uppstod efter att ha varit död i tre dagar, Han kommer också att uppväcka alla människor som någonsin levt och Han kommer ställa dem inför sig själv på Domens dag. Det kommer han göra med dem även om de tror att allting i skapelsen har naturliga och inomvärldsliga förklaringar. En dag skall Gud uppenbara sig för alla, och den dagen kan ingen undgå.

Det är Undrens Gud som också är Domens och Frälsningens Gud. Vad är svårt för honom? Vem räknar med Honom i forskningen av hur världen kom till? Han skapar för att det skapade skall tjäna Honom och tjäna mänskligheten. "Ty så säger HERREN, han som har skapat himlen, han som ensam är Gud, som har format jorden och gjort den. Han som har berett den har inte skapat den till att vara öde utan format den till att bebos: Jag är HERREN, och det finns ingen annan." (Jes 45:18). "Himlen är HERRENS himmel och jorden har han givit åt människors barn." (Ps 115:16). Det är inte svårt för Gud, som är allsmäktig, att mätta tusentals människor, vid två tillfällen, med enstaka bröd. Och brödet och vinet från underverken kommer att se ut som om det var gjort som vilket annat bröd som helst under de tidsramar som det krävs för att göra bröd och vin.

Hur kan vetenskapen analysera underverk och komma fram till sanningen? Om denna värld som vi lever i har tillkommit genom underverk, hur kan då den forskning som i sina grundantaganden säger att allt måste förklaras på ett naturligt och inomvärldsligt sätt, komma fram till sanningen? Den naturvetenskapliga forskningen bör vi inte förakta. Men vi bör inte heller, som troende, ha naturvetenskapen med dess inomvärldsliga ramar, som ett slags avgudabeläte som har större auktoritet än Guds ord. För tänk om Undrens Gud, som gjort så många andra mäktiga underverk, har skapat världen i kraft av sitt ord på ett övernaturligt sätt?



"Du, vår Herre och Gud,
är värdig att mottaga pris och ära och makt,
ty du har skapat allting,
och därför att så var din vilja,
kom det till och blev skapat." (Upp. 4:11).

"ty han befallde och de blev skapade." (Ps 148:5).

"Vem talade och det blev så, utan att Herren hade befallt det?" (Klag 3:37).

"O, Herre, HERRE, se, du har gjort himmel och jord genom
din stora kraft och din uträckta arm. För dig är ingenting omöjligt." (Jer 32:17).

"Jag lyfter mina ögon upp till bergen. Varifrån skall min hjälp komma?
Min hjälp kommer från HERREN, som har gjort himmel och jord." (Ps 121:1-2).

"Och han har av en enda människa skapat alla människor och folk,
för att de skall bo över hela jorden." (Apg 17:26).

"Spänn bältet om livet som en man,
jag vill fråga dig, och du skall svara mig.
Var fanns du när jag lade jordens grund?
Svara, om du har så stort förstånd." (Job 38:3-4).

"Ty på sex dagar gjorde HERREN himlen och jorden
och havet och allt som är i dem, men på sjunde dagen vilade han.
Därför har HERREN välsignat sabbatsdagen och helgat den. (2 Mos 20:11).

"Den är ett evigt tecken mellan mig och Israels barn,
ty på sex dagar gjorde HERREN himmel och jord,
men på sjunde dagen upphörde han med sitt arbete och vilade." (2 Mos 31:17).

"för Gud är allting möjligt" (Matt 19:26).

"Ja, evigt liv har Gud, som inte kan ljuga, utlovat från evighet." (TIt 1:2).

"Gud är inte en människa, så att han skulle ljuga" (4 Mos 23:19).

"Jesus gick med dem. Han var nästan framme vid huset, då officeren skickade några vänner och lät hälsa honom: "Herre, gör dig inte besvär. Jag är inte värd att du går in under mitt tak. Därför ansåg jag mig inte heller värd att komma till dig. Men säg ett ord, så blir min tjänare frisk. Jag är själv en man som står under andras befäl, och jag har soldater under mig. När jag säger till en: Gå, så går han, och till en annan: Kom, så kommer han, och till min tjänare: Gör det, så gör han det." När Jesus hörde detta förundrade han sig över honom och vände sig om och sade till folket som följde honom: "Jag säger er: Inte ens i Israel har jag funnit en så stark tro." Och de som skickats ut vände tillbaka och fann tjänaren frisk." (Luk 7:6-10).

"Genom tron förstår vi att världen har skapats genom ett ord från Gud,
så att det vi ser inte har blivit till av något synligt." (Heb 11:3).

/Shadow

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar