torsdag 13 oktober 2011

Där fundamentala kristna läror förnekas/förvrängs är frälsningsgrunden borttagen

Dagen publicerade en artikel angående den politiska och religiösa debatten i USA med anledning av att en presidentkanditat är mormon. Artikelrubriken är "Mormoner är inte kristna enligt amerikanska pastorer". Av rubriken kan man få intrycket att det är en exceptionell åsikt hos just vissa amerikanska pastorer, även om syftet kanske inte var det. I vilket fall som helst betraktas inte mormoner som kristna av i stort sett samtliga kristna samfund, av den anledningen att fundamentala (grundläggande) kristna läror förvrängs/förnekas. 


Med fundamentala läror menas sådana bibliska läror, som utgör själva grunden för den saliggörande tron. Med icke-fundamentala läror menas alla andra bibliska läror. Att säga att mormoner eller jehovas vittnen inte är kristna, handlar inte om att sätta sig till doms över människors hjärtan. Utan det handlar om att konstatera att munnens bekännelse avviker så mycket ifrån grundläggande frälsningsavgörande sanningar, att de själva förnekar den frälsningens grundval som Bibeln presenterar. 


En kristen sida på nätet som besvarar frågan om mormoner är kristna säger ett klart nej, och ger sedan följande enkla och tydliga sammanfattning:
"The reason Mormonism is not Christian is because it denies one or more of the essential doctrines of Christianity. Of the essential doctrines (that there is only one God, Jesus is God in flesh, forgiveness of sins is by grace alone, and Jesus rose from the dead physically, the gospel being the death, burial, and resurrection of Jesus), Mormonism denies three of them: how many gods there are, the person of Jesus, and His work of salvation." [länk]
Mormoner har även andra religiösa urkunder är de kristna samfunden. Utöver Bibeln har de "Mormons bok", "Den kostbara pärlan" och "Läran och förbunden". 


Mormonkyrkan kallas även för "Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga".


Läs mer:
"Mormonkyrkan", Tidskriften Biblicum, nr 1-2, 1982.
"Mormonismens ockulta grund", nr 5, 1985.


/Shadow


Dagen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar