onsdag 5 oktober 2011

Rob Bell lämnade sin församling, och klassisk kristen tro

Pastorn Craig Gross träder fram och försvarar Rob Bell som övergivit sin församling för att gå vidare. Det har varit en debatt om Rob Bell gjorde rätt som övergav sin församling för att ägna sig åt andra saker (han har blivit populär efter att ha sålt en bok där han förnekar den dubbla utgången, helvetets existens, och framför s k universalism, tron att alla blir frälsta till slut).

Se för övrigt mitt tidigare blogginlägg Bibeln lär att det finns ett helvete.


Bell har alltså lämnat sin församling och har nya planer. Bra för församlingen, kan man tycka. Han förnekar ju saker som står i Bibeln, saker som kristna människor har trott på i alla tider. Men kanske har den falska läran redan rotats bland åhörarna i församlingen. 


För övrigt är det en märklig syn det där att man tycker att det är OK för en pastor att bara lämna sin församling. När församlingen kallar en pastor är det Gud som kallar genom församlingen. Det är inte ett arbete som man bara kan hoppa på och sedan lämna bakom sig hur som helst. En församling kan inte heller bara avsätta en pastor, avsluta hans tjänst, utan att det finns goda bibliska skäl för det. En Ordets tjänare är en Guds tjänare, insatt av Gud och kallad av Gud den heliga Ande till sin tjänst. 


Men många har en ytlig syn på predikoämbetet. Man verkar betrakta det som vilket jobb som helst. Som Craig Gross (roligt namn föressten) uttrycker det: "fler pastorer borde lämna sin församling, i en ny tid.", "om ditt hjärta inte är med i det du gör och du känner att Herren leder dig vidare, varför då stanna?" Klassiska uttryck där. "känner att Herren leder dig". Känslor. Inte uppenbarelse i Ordet. "Anden" och "känslor" flyter samman när man använder sådana formuleringar. Hjärtats känslor blir Guds ledning. 


I Rob Bells församling borde församlingen ha avsatt honom när han började förneka helvetet och lära att alla blir frälsta till slut. 

  • "En villolärare skall du visa ifrån dig, sedan du varnat honom en första och en andra gång," (Tit 3:10).
  • "Om någon inte rättar sig efter det vi säger i detta brev, ge noga akt på honom och ha inte något med honom att göra, så att han får skämmas." (2 Tess 3:14).
  • "Jag uppmanar er, bröder, att ge akt på dem som vållar splittring och kan bli er till fall, i strid mot den lära som ni har fått undervisning i. Vänd er bort från dem." (Rom 16:17).
  • "Akta er för de falska profeterna" (Matt 7:15).

/Shadow


Dagen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar