söndag 16 oktober 2011

Visst går världen mot sitt slut!

Aftonbladet skriver om hur predikanten Harold Camping har förutspått att jorden kommer att gå under fredagen den 21:a oktober. Camping har kommit med förutsägelser tidigare som inte slagit in. Han baserar sin tidsangivelse utifrån någon slags beräkning utifrån Bibeln. Aftonbladet väljer för ovanlighetens skull att citera Bibeln:
Så nu är frågan om det blir tredje gången gillt för domedagsprofeten… eller om det kanske istället är i Matteusevangeliets 24:e kapitel som svaret på historien finns. Där står nämligen:”Falska frälsare och falska profeter kommer att uppträda med stora tecken och under för att om möjligt bedra också de utvalda.”
Som vanligt finns flera läsarkommentarer där man gör sig lustiga över att domedagsprofeten än en gång uttalar sig, och några skämtar om att de är upptagna just den fredagen och inte har tid. Jag tror att såna här domedagsuttalanden är störande och provocerande. Det är klart. Hela jordens och världens fortsatta existens ifrågasätts ju. Men det finns också en säkerhet hos många människor. En tanke om att ingenting kan ske, och att vi minsann lever tryggt hur vi än lever.

Men hur är det enligt Bibeln? Kan vi tryggt luta oss tillbaka och tänka att allt kommer att fortsätta som det alltid har varit? Och, kan en människa veta när världen får sitt slut?

Av Bibeln kan vi lära oss att 1) världen går mot sitt slut 2) att ingen människa på jorden kan veta när detta kommer att ske 3) men att det förvisso finns tidstecken som anger att dagen närmar sig 4) att världens slut för många människor kommer plötsligt och oväntat 5) Att detta faktum bör oroa oss ifall vi lever utan Gud och utan tro, men att Gud i sitt Ord presenterar den frälsning som ger frälsningsvisshet för alla syndare, hur stora de än är. 6) Att världens slut inte innebär ett fullständigt slut på allting, utan att Gud skall skapa nya himlar och en ny jord, där rättfärdighet bor. Bibelställen om detta:
"Lär av en jämförelse med fikonträdet. Redan när kvisten blir mjuk och bladen spricker ut, vet ni att sommaren är nära. När ni ser allt detta vet ni på samma sätt att han är nära och står vid dörren. Amen säger jag er: Detta släkte skall inte dö, förrän allt detta händer. Himmel och jord skall förgå, men mina ord skall aldrig förgå. Men om den dagen eller stunden vet ingen något, inte himlens änglar, inte ens Sonen, ingen utom Fadern. Ty som det var i Noas dagar, så skall det vara vid Människosonens återkomst. Som människorna levde dagarna före floden: de åt och drack, gifte sig och blev bortgifta, ända till den dag då Noa gick in i arken, och de visste ingenting, förrän floden kom och ryckte bort dem alla - så skall Människosonens ankomst vara." (Matt 24:32-39).
"Han svarade dem: "Det är inte er sak att veta vilka tider eller stunder som Fadern i sin makt har fastställt." (Apg 1:7). 
"Var därför vaksamma. Ty ni vet inte vilken dag er Herre kommer." (Matt 24:42). 
"Vaka därför! Ni vet inte när husets herre kommer, om det sker på kvällen eller vid midnatt eller på efternatten eller på morgonen." (Mark 13:35). 
"Om tider och stunder, bröder, behöver vi inte skriva till er. Ni vet själva mycket väl att Herrens dag kommer som en tjuv om natten. När folk säger: "Fred och trygghet", då drabbas de av undergång lika plötsligt som smärtan kommer över en kvinna som skall föda, och de slipper inte undan. Men ni, bröder, lever inte i mörker, så att den dagen kan överraska er som en tjuv. Ni är alla ljusets barn och dagens barn. Vi tillhör inte natten eller mörkret. Låt oss därför inte sova som de andra utan hålla oss vakna och nyktra. Ty de som sover, de sover om natten, och de som berusar sig är berusade om natten. Men vi som hör dagen till, låt oss vara nyktra, iförda tron och kärleken som pansar och hoppet om frälsning som hjälm. Ty Gud har inte bestämt oss till att drabbas av vredesdomen utan till att vinna frälsning genom vår Herre Jesus Kristus. Han har dött för oss, för att vi skall leva tillsammans med honom, vare sig vi är vakna eller insomnade. Uppmuntra därför varandra och uppbygg varandra, så som ni redan gör." (1 Tess 5:1-11). 
"Men glöm inte detta, mina älskade, att en dag för Herren är som tusen år och tusen år som en dag. Herren dröjer inte med att uppfylla sitt löfte, så som en del menar. Nej, han har tålamod med er, eftersom han inte vill att någon skall gå förlorad utan att alla skall få tid att omvända sig. Men Herrens dag kommer som en tjuv, och då skall himlarna försvinna under våldsamt dån och himlakroppar upplösas av hetta och jorden och de verk som är på den inte mer finnas till. Då nu allt detta går mot sin upplösning, hur heligt och gudfruktigt skall ni då inte leva, medan ni väntar på Guds dag och påskyndar dess ankomst - den dag som får himlar att upplösas i eld och himlakroppar att smälta av hetta. Men nya himlar och en ny jord där rättfärdighet bor, väntar vi på efter hans löfte." (2 Tess 3:8-13). 
"Var lika tjänare som väntar sin herre hem från bröllopsfesten och som genast är redo att öppna för honom, när han kommer och knackar på." (Luk 12:36). 
"Framför allt skall ni veta, att i de sista dagarna kommer det människor som drivs av sina begär och som förtalar och hånar er och frågar: "Hur går det med löftet om hans återkomst? Ända sedan våra fäder dog förblir ju allting precis som det har varit från världens begynnelse." De som påstår detta bortser från att det för länge sedan fanns himlar och en jord som uppstod ur vatten och genom vatten, i kraft av Guds ord. I vatten och i kraft av Guds ord dränktes den dåtida världen och gick under. Men de himlar och den jord som nu finns har i kraft av samma ord blivit sparade åt eld och förvaras till den dag då de ogudaktiga skall dömas och bli fördömda." (2 Pet 3:7). 
"Men det förstår ni ju att om husägaren visste när tjuven kom, skulle han inte låta honom bryta sig in i sitt hus. Var också ni beredda, ty i en stund då ni inte väntar det, kommer Människosonen." (Luk 12:39-40). 
"Och liksom Mose upphöjde ormen i öknen, så måste Människosonen bli upphöjd, för att var och en som tror på honom skall ha evigt liv. Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv. Inte sände Gud sin Son till världen för att döma världen utan för att världen skulle bli frälst genom honom. Den som tror på honom blir inte dömd, men den som inte tror är redan dömd, eftersom han inte tror på Guds enfödde Sons namn. Och detta är domen: ljuset kom till världen och människorna älskade mörkret och inte ljuset, eftersom deras gärningar var onda. Ty var och en som gör det onda hatar ljuset och kommer inte till ljuset, för att hans gärningar inte skall avslöjas. Men den som lyder sanningen kommer till ljuset, för att det skall bli uppenbart att hans gärningar är gjorda i Gud." (Joh 3:14-21). 
"Allt kommer från Gud, som har försonat oss med sig själv genom Kristus och gett oss försoningens tjänst. Ty Gud var i Kristus och försonade världen med sig själv. Han tillräknade inte människorna deras överträdelser, och han har anförtrott åt oss försoningens ord. Vi är alltså sändebud för Kristus. Det är Gud som förmanar genom oss. Vi ber å Kristi vägnar: låt försona er med Gud. Den som inte visste av synd, honom har Gud i vårt ställe gjort till synd, för att vi i honom skulle stå rättfärdiga inför Gud." (2 Kor 5:18-20). 
"Han som satt på tronen sade: "Se, jag gör allting nytt." Och han sade: "Skriv, ty dessa ord är trovärdiga och sanna." (Upp 21:5).
Harold Camping gör alltså helt fel när han tror att han kan veta vilken dag världen får sitt slut. Men det är rätt att tro att detta kommer att ske. Endast Gud vet när det kommer att ske. Dagen kommer oväntat, så vi som tror bör vaka och se efter hur vi lever våra liv, och de som inte tror bör ångra sina synder, omvända sig och ta emot (tro på) den frälsning/förlåtelse som Gud har skänkt hela världen genom sin Son, Jesus Kristus. Genom Jesus känner vi Gud och behöver inte frukta domen.

/Shadow

Aftonbladet, DN, DN, DN, DN, Expressen, SvD, Gp, Dagen, Dagen,

6 kommentarer:

  1. Klart världen går mot sitt slut men det är inte den kristna guden som kommer att dyka upp.

    Patetiskt att dom kristna inte inser vad Guds rike är. Guds rike är enbart den helige anden. Finns ingen himmel finns ingen evig lycka för om det gjorde det så skulle det inte finnas några syndare att vända om till den kristna guden. Så världens mest löjliga lögn fortsätter.

    SvaraRadera
  2. That doesnt make much sense, does it?

    SvaraRadera
  3. Bra skrivet :-)

    Jag tänker såhär: Jag att världen kommer gå under, men jag vet inte när. Det kan ske i dag och det kan ske om tusentals år. Alltså kan jag inte låta den tanken påverka mitt vardagliga liv. Allt jag kan göra är att leva mitt bästa liv just i dag, just nu. För när vi står där vid tidens slut, då tror jag att jag som alla andra vill känna en stolthet och en glädje över att ha fått leva i den här världen.

    SvaraRadera
  4. Lina. Bibeln beskriver väldigt mycket ett framåtblickande och att denna världen är förgänglig och går mot sitt slut. Det finns bra saker i denna världen också att vara glad över, men den stundande kommande världen är av ett helt annat slag. Där finns inte allt detta som vi ser omkring oss idag, såsom avund, själviskhet, gudlösthet, laglöshet, mammon, frestelser, falska läror, ytlighet, högmod, krig, orättvisor, våldtäkter, skilsmässor, splittring, fariseism, inbrott, sekularisering, falska religioner, missbruk osv. I den kommande världen så får vi erfara "nya himlar och en ny jord, där rättfärdighet bor" som det står skrivet. Det bästa sättet att förbereda sig för denna kommande värld är att ångra sin synd, bekänna att man är en stor syndare inför Gud, och att tro att Gud fritt och gratis har förlåtit alla synder för Jesu skull. Dörren står helt öppen för alla som bekänner sin synd och tar emot förlåten, men den är stängd för alla som tror att de duger som de är. Vi vet inte när Kristus kommer tillbaka. Men har har dött för alla och kan komma när som helst.

    SvaraRadera
  5. Amen Nehushtan! Gud älskar oss trots de vi är i oss själva och för de vi är i Kristus.

    SvaraRadera