söndag 9 oktober 2011

Små till synes obetydliga tecken kan vara avgörande

Läste en humoristisk, tragikomisk incident som återges i tidningen Dagen (9/10). En församling inbjöd äldre församlingsbor (75+, och flera var en bra bit äldre) till en fest. I inbjudan angav man ett telefonnummer för kontakt eller anmälan. Men en siffra blev fel och de som ringde kom istället till Karlstad krematorium! Man kan undra hur det upplevdes för dem som ringde? :) Ja, det är ett sorgligt misstag, men ack så komiskt samtidigt. Ungefär som om man vill knuffa de äldre över pinnen, to join the crowd invisible, så att säga. Många som ringde blev chockade. En församlingsbo berättar:


- Först trodde jag att jag hade slagit fel nummer. Jag la på och slog in siffrorna en gång till. Och jag var väldigt noga den här gången. Men det var krematoriet som svarade den här gången också.


Stackars människor. Församlingen skall gå ut med en rättelse. I vilket fall som helst för detta ämne mina tankar till ett teologiskt ämne, nämligen att varje ord i Skriften är insipirerat av Gud, och att Jesus säger: "Amen säger jag er: Innan himmel och jord förgår, skall inte en enda bokstav, inte en prick i lagen förgå, förrän allt har skett." (Matt. 5:18), dvs förr skall hela skapelsen förgå än något Skriftens Ord faller bort och blir ogiltigt - allt skall uppfyllas. Där Folkbibeln har översatt "bokstav" står det i grundtexten "iota" vilket är det skrivna namnet på den minsta bokstaven i det grekiska alfabetet (i), och där Folkbibeln har översatt "prick" står det i grundtexten ett ord som syftar på ett kort streck, eller en hake, varigenom hebreiska bokstäver åtskiljdes. Jesus säger alltså att inte ens en enda av de allra minsta bokstäver eller skrivtecken skall bortfalla ur Lagen. Lagen betecknar här hela GT, för i sammanhanget säger Jesus att han inte har kommit för att upphäva "lagen och profeterna" (v. 17).


Att varje ord är avgörande därför att Skriftens ord är Guds ord, framgår också av hur Jesus använder Skriften. I Joh 10:35 läser vi hur Jesus diskuterar ett enda ords bruk i GT, nämligen ordet "gudar". I detta sammanhang tillägger han "och Skriften kan inte göras om intet". 


Liberala kyrkor är alltså helt ute och cyklar när de tror att Skriften innehåller generella sanningar, men inte till ord och bokstav. De har inte samma bibelsyn som Jesus.


/Shadow

Dagen

1 kommentar: