lördag 9 juli 2011

Budorden, det andra

"Du skall inte missbruka Herrens din Guds namn, ty Herren skall inte låta den bli ostraffad, som missbrukar hans namn."

                                                     Bild av Nephele

Vi skall frukta och älska Gud, så att vi inte förbannar eller svär vid hans namn eller använder det till vidskepelse, lögn och bedrägeri, utan åkallar det i all nöd, ber, tackar och lovar.

(Ur Luthers lilla katekes)


Några exempel på hur man kan missbruka Guds namn: svordomar, eder: "Men vad i herrans namn sysslar du med!" , "Men för Guds skull, lägg av med det där!", i USA skulle ett vanligt exempel kunna vara: "Fucking Christ".
Att lova eller svära i Guds namn: "Jag svär vid Gud att det är sant!!" eller "Må jag falla ner död i Guds namn om det jag säger nu är lögn".

Men det allra värsta exemplet på hur man kan missbruka Guds namn, är när man gör det för att försvara en falsk lära, en "biblisk sanning" som inte alls är biblisk, utan konstruerad av människor. Att använda Guds namn för att ge detta legitimitet, är en allvarlig synd. 

Det är detsamma som att ljuga i Hans namn och förleda andra till fel lära. Och Gud förkastar ALL lögn, Han är Sanningens ljus. Han ser inte heller med blida ögon på den som leder andra törstande själar fel.

/Nephele

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar