onsdag 13 juli 2011

Sveket

Dagen.se skriver Karl-Erik Tysk om sina reflektioner angående den nedåtgående trenden i gudstjänststatistiken. I botten finns en religionssociologisk undersökning, där resultaten och reaktionerna på dessa nu stöts och blöts.

Skulden över det vikande antalet gudstjänstbesökare skylls på en del håll inom kyrkan på"traditionalister", och det menas att dessa människors "andliga behov tillfredsställs på bekostnad av de som har andliga behov. De ockuperar kyrkan".

Tysk säger att "om kyrkan vill vara en kyrka i en nytestamentlig mening kan det rimligen inte vara hennes uppgift att tillfredsställa andliga behov, hur bestickande det än kan tyckas vara. Den nytestamentliga kyrkans uppgift är självfallet att förkunna Jesus Kristus och omvändelsen till honom. Allt annat torde vara både intellektuellt och kristet snömos"

När jag läser hela Tysks debattinlägg slås jag av en enda fråga, är kyrkan förvånad över att folk inte dyker upp på gudstjänsterna..?
Varför då?


Svenska kyrkan, som jag i ett annat sammanhang en gång såg förkortat till SVeK, har ju svikit den grund den BORDE vilat på för länge sedan!

I allt väsentligt är det ingen kyrka längre, utan en social mötesplats och fristad för alla. Gudsbilden kan se ut hursomhelst, det finns ingen ledning, inga förbud (jo, mot bibeltroende som värderar Guds Ord som levande och giltigt, ALLT Guds Ord), det finns bara subjektivitet och ett slags demokratiskt system; "om tillräckligt många mår dåligt över att vi pratar om helvetet, då tar vi bort helvetet helt och hållet. Hur många kräver homosexuell vigselförrättning, sa ni? Okay, då tar vi med det.")

En kyrka som är ett folkets kyrka, kan aldrig vara en Guds kyrka, vars grund vilar på Guds Ord.
                                                        
Det finns inte utrymme för delad auktoritet, om ambitionen är att vinna människosjälar till Gud borde Bibeln få ensamrätt i att tala om HUR.



/Nephele

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar