lördag 9 juli 2011

Varför ska man predika lagen? del 2

Jesus sade till fariseerna: "Rätt profeterade Jesaja om er, ni hycklare. Hos honom står det skrivet: Detta folk ärar mig med sina läppar, men deras hjärtan är långt ifrån mig. Förgäves dyrkar de mig, eftersom de läror de förkunnar är människobud. Ni upphäver Guds bud och håller er till människors stadgar." (Mark 7:6-8).

Varför sa han så? Jo, för fariseerna på flera punkter hade ersatt Guds rätta bud med sina egna mänskliga stadgar. Jesus ger ett exempel på detta: "Mose har sagt: Hedra din far och din mor och: Den som förbannar sin far eller sin mor skall straffas med döden. Men ni påstår att om någon säger till sin far eller mor: Vad du kunde ha fått av mig ger jag i stället som 'korban', som offergåva, då tillåter ni honom inte längre att göra något för sin far eller mor." (vers 10-12).

Jesus poängterar att de upphävt Guds bud och ersatt det med människors bud på många punkter. "Ni upphäver Guds ord genom de stadgar som ni följer och för vidare. Och mycket annat sådant gör ni." (vers 13). I NT nämns flera gånger "de äldstes stadgar" (Matt 15:2; Mark 7:3; Mark 7:5). Det var en muntlig undervisning som fariseerna var noga med och som långt senare skrevs ned och utgör kärnan i judendomens bok med rabbinsk undervisning (Talmud). I NT finner vi många exempel på fariseernas felaktiga undervisning, t.ex. sättet de undervisade om sabbatsbudet. Jesus och apostlarna undervisade dock inga människobud utan undervisade utifrån Guds bud, sammanfattade i tio Guds bud. Genom den kristna missionen spred sig sedan Guds bud över hednavärlden som levde i okunskapens mörker.

Men efter århundraden av andligt och kyrkligt förfall så kom man allt mer bort ifrån Guds ords undervisning och började på nytt lära människobud. På reformationstiden (1500-talet) så hade kyrkan mängder av bud, både om vad man inte får göra, och saker som man bör göra, som inte har någon förankring alls i Guds ord. På Martin Luthers tid lärde påvekyrkan att goda gärningar kan bestå i saker som att läsa Ave Maria, att gå i kloster, avlägga celibatlöften, bege sig ut på pilgrimsfärder, betala avlat. Präster förbjöds att gifta sig, människor skulle lyda påvekyrkans ledarskap osv. Än en gång måste mänskligheten återföras till Guds ords undervisning och till Guds bud. Trots att Martin Luther är en av de mest evangeliska predikanter som historien skådat, så är det få inom kyrkohistorien som predikat Guds bud så klart och tydligt som han och hans samtida själsfränder. När Luther såg hur svag kunskapen var av det grundläggande, såsom läran om Jesus och frälsningen, om tio Guds bud osv, gav han ut lilla och stora katekesen, där bland annat tio Guds bud förklaras på ett enkelt sätt.

Under 1800-talet uppstod på nytt många människobud. Laestadianerna och pietisterna lärde flera bud som skriften inte tar upp. Man gick till överdrifter på flera punkter, människor fick inte dricka över huvud taget, inte lyssna på viss typ av musik, man fick inte klä sig hur som helst, och man fick inte inreda hemmen hur som helst. En "syndakatalog" växte fram med stränga fast ytliga bud.

Idag lever vi i en laglöshetens tid, då människor har liten eller obefintlig kunskap om vad Gud lär i sitt ord. Guds ord upphävs på nytt och ersätt med mänskliga spekulationer om Guds vilja. Utomäktenskaplig sex, homosexualitet och andra synder försvaras. Man gör en mänsklig tolkning av vad kärlek är som inte har någon koppling till Bibelns beskrivning av kärlek m m.

På nytt behöver Guds bud predikas. Därför finner vi det angeläget att gå igenom tio Guds bud.

/Shadow

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar