måndag 26 september 2011

Dödahavsrullarna stärker Bibelns trovärdighet

Dödahavsrullarna läggs nu ut på internet. Israelmuséet i Jerulsamen har fotograferat och lagt ut dem på den här sajten. Svenska Dagbladet meddelar (26/9):
"De nytagna fotografierna är tillräckligt högupplösta för att användarna ska kunna se detaljer i pergamenten. Muséet har också gjort det möjligt att läsa den engelska översättningen genom att klicka direkt på den hebreiska texten. Arbetet har gjorts tillsammans med Google."
Förutom det intressanta med att läsa om den grupp som skrev dödahavsrullarna och vad de trodde på, så har fynden inte minst bidragit till att stärka Bibelns trovärdighet vad gäller textkritiken. Avskrifterna från Bibeln som finns bland rullarna visar hur oförändrad texten är och därmed tillförlitlig. De tidigare handskrifterna man hade att utgå ifrån var betydligt nyare än dödahavsrullarna, bortåt 1000 år.

Läs gärna stycket Significance to the Canon of the Bible på Wikipedias sida om dödahavsrullarna. Läs också gärna Biblicum-artiklarna "Papyrusfynd visar att Markusevangeliet fanns redan före år 50" och "Vem eller vilka stod bakom dödahavsrullarna?"

/Shadow

SvDDNDagen

2 kommentarer:

  1. Nu kan vi med säkerhet fastställa att gud faktiskt hatar bögar.

    SvaraRadera
  2. Nog finns det mer hopp för människor som kämpar med sina homosexuella frestelser och synder, och bekänner dem, än för de moderna sekulariserade svenskar, som i sin otro försvarar synd och bespottar Guds ord, oavsett om de är heterosexuella eller homosexuella. Den nytestamentliga församlingen hade sådana som levt i homosexualitet. Om dem står det: "Sådana var en del av er. Men ni har tvättats rena, ni har blivit helgade, ni har förklarats rättfärdiga i Herren Jesu Kristi namn och i vår Guds Ande." (1 Kor 6:11). I textsammanhanget varnas det för andra typer av synder också, såsom äktenskapsbrott, girighet, förtal och dryckenskap. Det står "Bedra inte er själva!", för sådana skall inte ärva Guds rike. Det farliga är uppenbarligen att "bedra sig själv", dvs att intala sig att synd inte är synd. Det ordet gäller alla typer av synder, inte endast homosexualitet.

    SvaraRadera