fredag 23 september 2011

Flummigt om drömmar

För det första, VARFÖR drömmer vi?

"Drömmar speglar sinnestillstånd
En teori säger att drömmar är en "kanal" för omedvetna och undertryckta önskningar och rädslor. Det finns inget klart vetenskapligt stöd för detta, men man har uppmärksammat att dröminnehållet verkar spegla vårt sinnestillstånd på så sätt att det ändras beroende på hur vi mår känslomässigt. Utifrån detta så tror man att drömmar kan ha en viktig funktion när det gäller bearbetning av känslomässiga upplevelser. "


Ovanstående citat hämtade från  denna sajt.

Psykoterapeuten Margot Haglund menar att Gud kan tilltala oss i drömmar.
Hon använder några bibliska karaktärer, (De vise männen och Josef) för att "ge evidens" åt sitt påstående, utan att förstå att exemplen hon tar rör personer som vägleddes av Gud då han ville sätta sin Frälsningsplan i verket genom Messias, Jesus. Och överhuvudtaget är det endast vissa personer i Bibeln som fick Guds tilltal i drömmar. De var profeter eller ingick i det släkte som Gud välsignade, vägledde och stödde som en del av sina löften och välsignelse, såsom Abraham, Isak, Jakob, Josef osv.
Men profetiorna blev uppfyllda i och med Jesus.
Gud agerade på detta sätt, med profetior, för att dana vägen till Frälsningsverket.

Två citat ur Dagens artikel:
"Enligt Margot Haglund finns Gud i det allra innersta, och det är där vi har det ständiga tilltalet, den ständiga kommunikationen"


"- Jag får kanske inte veta vad jag ska göra, men jag kan få en fingervisning om vad som är viktigt just nu, säger Margot Haglund"
Vad jag skulle vilja säga till Haglund, och alla som lyssnar till henne, är att ja, Gud finns inom den sant troende.
Men det är INTE där det "ständiga tilltalet" och "ständiga kommunikationen" äger rum!
Det är i Bibeln vi får Guds ord till oss, och i bön vi pratar till Honom.

Allt utöver detta, (att sätta sin främsta lit till Bibeln), blir lätt luddigt och leder nästan alltid till fel väg, alltså falsk lära.

Prästen Lennart Siverbo gick en själavårdsutbildning och kom att bli så intresserad av drömmar, att han startade en sk "drömgrupp" i sin församling. Där berättar de medverkande om sina drömmar.

Citat Lennart Siverbo, som tror att Gud finns i alla drömmar:
"- Ja, eftersom Gud är god och drömmarna står på vår sida, så tror jag så. Han finns även i mardrömmarna, för de är också till för att lära oss någonting. Så de är också våra vänner."

Ännu ett citat: "- Varje dröm leder till existentiella frågor och det är ett tillräckligt skäl för kyrkan att erbjuda drömarbete. Drömmarna handlar alltid om viktiga saker."
Siverbo har helt missuppfattat drömmar för vad de är. Det är som kroppens eget "utrensningssystem", slagg som avyttras.
Ibland eller ofta tar de in lösryckta delar från vår vardag och tillvaro, och på detta sätt sker en slags bearbetning.

Men att säga att Gud finns i alla drömmar, att de alltid handlar om viktiga saker och leder till existentiella frågor, finns det inga som helst bibliska eller vetenskapliga bevis för.

Läs Shadows inlägg i ämnet Bibeln och drömmar HÄR

Dagen Dagen Dagen

/Nephele

Man drömmer att han flyger. Budskap från Gud?

4 kommentarer:

  1. Du skriver att "Det är i Bibeln vi får Guds ord till oss, och i bön vi pratar till Honom"

    Är inte det en synnerligen reduktionistisk tro kring vad människan är?! Det är Jesus som är Guds Ord - inte Bibeln! Och ber inte vår Ande ständigt?! Guds kommunikation med människan kan väl ta sig en mångfald uttryck - lär inte bibeln det?!

    Du skrev klokt om drömmar tidigare, men här gick du nog fel!

    SvaraRadera
  2. Bibeln är den säkraste källa vi har att gå på, vad gäller hur att veta vad Gud säger till oss.
    Inte drömmar, tecken eller andeingivelser. Dessa tre exempel KAN vara från Gud, men det är alltför osäkert att någonsin kunna VETA, därför tycker jag det är en god princip att med Bibeln som stöd poängtera att vi ska söka oss till Ordet, vända oss till Honom i bön och delta i gudstjänst och nattvard, i de fall detta är möjligt.

    Det finns alltför många som bokstavligen irrar iväg om inte Bibeln får vara den obestridligt fasta punkt i tillvaron som den bör vara för den kristne.

    Jesus är Ordet, Bibeln är det Levande Ordet.

    Min poäng var alltså inte att ta bort den mångfald av sätt som vi kan uppleva Gud på, utan att peka på den enda säkra källan till vad Gud har talat.

    Utifrån dessa artiklar i Dagen var det synnerligen behövligt, som motvikt.

    SvaraRadera
  3. Visserligen är det så! Men min huvudsakliga poäng är att om du inte går i dialog med ditt inre, vilken vars väg kan vara genom drömmar, så missar du också dialogen med Herren! Den blir förytligad och tunn om inte hela människan får vara med! Även det som kan upplevas flummigt!

    SvaraRadera
  4. Jag har varit tillräckligt tydlig i svaret som jag gav dig igår =)
    Jag förstår din poäng

    SvaraRadera