fredag 30 september 2011

Om lag och evangelium



"Hela den Heliga Skrift är indelad i två slags ord nämligen 1. Guds bud eller lag och 2. hans löfte eller tillsägelse. Buden lära och föreskriva oss mångahanda goda gärningar, men därmed äro de icke verkställda. De visa väl, men hjälpa icke, lära nog vad man bör göra, men giva ingen kraft därtill. Därför äro de just i det syftet förordnade, att människan på grund av dem må se sin oförmåga till det goda, samt lära att förtvivla ifråga om sig själv. Och därför heta de ock»det gamla testamentet» och höra alla till det Gamla Testamentet. Så bevisar t.ex. detta bud:»Du skall icke begära», att vi allesammans äro syndare, ty ingen människa förmår vara utan onda begär, hon må göra vad hon vill. Därav lär hon då att misströsta över sig själv och söka hjälp hos en annan för att genom honom bliva fri från de onda begären och uppfylla budet, vilket hon av sig själv icke förmår. På samma sätt äro även alla de andra buden omöjliga för oss att uppfylla.

När nu människan genom buden har lärt känna sin oförmåga, så att hon råkar i ångest över, huru hon skall fullgöra budet, eftersom budet dock måste uppfyllas, om hon ej skall bliva fördömd, då är hon rätt förödmjukad och tillintetgjord i sina ögon och finner hos sig intet, varmed hon kunde bliva from. Så kommer då det andra ordet, det gudomliga löftet och tillsägelsen, som lyder så: vill du uppfylla alla bud och bliva fri från dina synder och onda begär, såsom buden yrka och fordra, se, tro då på Kristus, i vilken jag tillsäger dig all nåd, rättfärdighet, frid och frihet. Tror du, så har du det, tror du icke, så har du det icke. Ty det som är för dig omöjligt med alla lagens gärningar, vilka äro många och dock till ingen nytta, det blir för dig lätt och möjligt genom tron. Ty jag har kort om gott sammanfattat allting i tron, så att den som har tron skall äga allting och bliva salig, men den som icke har tron, han skall ingenting äga.

Sålunda giva Guds löften vad buden fordra, och de fullgöra vad buden kräva, för att allt må vara Guds eget, både bud och uppfyllelse. Han allena befaller, han allena uppfyller."

(Ur Martin Luthers "Om en kristen människas frihet")

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar