söndag 15 september 2013

Om Bibeln auktoritet och klarhet

(Ur "En sammanfattning av den kristna läran", E. Koehler).

Bibelns auktoritet.
  Bibelns auktoritet beror på att den innehåller  allt som är nödvändigt för att uppnå vad den Heliga Skrift var ämnad till (A.L.Graebner, Doctrinal Theology, s. 13).Bibeln innehåller ”hela Guds rådslut” (Apg 20:27), som är nog för att ”göra oss visa till frälsning” (2 Tim 3:15) och för att undervisa och uppfostra oss till ett liv i rättfärdighet (2 Tim 3:16-17). För den skull fick den rike mannen veta att hans bröder hade ”Mose och profeterna” (Luk 16:29), och om de trodde deras ord, skulle de undkomma helvetets pina, de behövde inget mer. Därför finns det ingen brist i Bibeln, som måste fyllas av muntliga traditioner, uttalanden av påven, nya uppenbarelser, modern tolkning av troslära etc. I dag är Bibeln lika fullkomlig för sitt ändamål som den någonsin varit. Kyrkans bekännelser får inte på något sätt betraktas som tillägg till Bibeln, en bilaga med kompletterande eller mer fullständiga sanningar. De har endast till uppgift att lyfta fram trosläror i Skriften och avvisa villfarelser, som utvecklats under tidernas lopp




Bibelns tillgänglighet och klarhet.
   ”Bibelns tillgänglighet beror på den Heliga Skrifts klarhet. Den ger åt varje läsare och åhörare av normal mänsklig intelligens och tillräcklig kunskap i det använda språket klar insikt i alla lärosatser och föreskrifter i det inspirerade Ordet. Det sker dock under den förutsättningen, att själen inte på förhand är så ockuperad av villfarelser, att den utestänger intrycken av sanningen själv, fast den framställes klart i ord av mänskligt tal” (A.L.Graebner, Doctrinal Theology, sid 11). Eftersom Bibeln är given till människor i ord på mänskligt språk, förutsätter den från början att människor skall kunna förstå dess undervisning. De grundläggande lärosatserna uttryckes på ett språk som är tillräckligt klart att förstås av alla människor med normal intelligens. Av detta skäl kallas Bibeln ett ljus (Ps 119:105; 2 Pet 1:19). Den gör den enfaldige vis (Ps 19:8). Även barnen kan förstå Skriften (2 Tim 3:15). Vi medger att den Heliga Skrifts undervisning inte alltid sammanfaller med det mänskliga förnuftets slutledningar (2 Kor 10:5). ”Det finns ett och annat i dem som är svårt att förstå” (2 Pet 3:16; Rom 11:33). Det finns texter, som är svåra att översätta på grund av vår brist på kunskap, antingen till följd av språket eller beroende på förhållanden, som texten refererar till. Vi kan inte alltid, så t ex i Uppenbarelseboken, med absolut säkerhet avgöra meningen och betydelsen av det använda bildspråket. 



Trots det är lärosatserna, som vi måste känna till för att bli frälsta och för att föra ett heligt liv på jorden, klart uttalade och begripliga för var och en. ”Mot åsikten att Skriften är oklar och att man förväntar att präst och påve, teologer och kyrkomöte skall demonstrera dess verkliga mening har den Lutherska kyrkan framhållit klarheten av Skriften, ’apostlarnas klara ord och undervisning’ (Apol. VII., VIII:25, Triglotta sid 235), ’Israels rena och klara källa’” (SKB sid 542; Popular Symbolics, 23, sid 28).

Läs fler inlägg i katogorin Bibelns klarhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar