söndag 26 juni 2011

Det naturliga bandet

"Är det nödvändigt för mig att ta ställning till Gud? Måste jag ta reda på om jag har en tro eller inte?"

Det finns ett uttryck som lyder: "var och en blir salig på sin tro". Den olyckliga frasen myntade kung Fredrik den store av Preussen,som på 1700-talet räknades som en av de yppersta av filosofer.

I liknande anda har jag hört att det finns föreställningar om att "som man föreställer sig livet efter detta, så blir det." Muslimer träffar sin Gud, buddhister reinkarnerar tills de når Nirvana, ateister somnar in och sedan är allt bara poff, över, och kristna träffar sin Gud, eller (om de har extrem otur och har varit olydiga) så hamnar de i helvetet.

Människor säger så mycket, eller hur? Och många har den förmågan att de har lätt att få människor att lyssna och följa. Du har säkert mött sådana själv, jag har det definitivt i olika sammanhang, dessa människor som tycks ha en särskild pondus och utstrålning av självsäkerhet och trovärdighet, som gör att man sväljer vad de säger och följer i deras livsvisdomar och helt okritiskt gör dem till sina egna.

Vissa har också lättare för att följa, än andra. Sådana som är lite mer osäkra, som inte litar till sina egna omdömen, som kanske har en stark längtan efter att få vara en del av en speciell gemenskap. Som kanske saknar en gemenskap. Då är det lätt att stänga av det nyanserade tänkandet, och anamma vad andra säger som en sanning.

Så vem SKA man lyssna på då..? Vem kan man egentligen lita på..?
Ska vi ta vår tilltro till filosoferna, eller till våra idoler och kändisar, ska vi lyssna till våra föräldrar eller bästa vänner eller testa oss fram..?

Vad kan vi vara fullständigt säkra på i alla sammanhang, där människor är inblandade?

Jo, att de är fulla av brister.
De är föränderliga.
Och de andliga sanningarna och hemvisterna, varierar. 

Och mitt uppe i all denna smet, måste DU finna DIN väg.
Det är viktigare än du tror, för jag kan riktigt känna din aversion och din allergiska klåda, om du tänker att den enda som bestämmer över dig, är du själv ;)

På sätt och vis är det förstås sant, det vill säga du väljer.
Inte jag, åt dig.
Inte någon annan.
Bara du.

Men jag vill medverka till att du får en chans att ta reda på i alla fall vilka dina val är, för de är bara två.

Det finns bara en enda bakom draperiet, som är upphovet till skapelsen, till att människan fick livet i gåva och sedan chansen till att återfå det, i evig form.





Det finns en objektiv sanning om vem vi är, var vi kommer ifrån och vem som vi alla borde tillhöra.
Att lära känna Honom, är en resa som slår allt annat i livet.

Det är ingenting av krystad rekvisita utan The Real Thing, All The Way baby.

Men du måste välja, vad hygglig mot dig själv och låt ingen annan människa få den makten över dig att ta beslutet åt dig. Ditt livs viktigaste beslut.

Det är enklare än du tror att göra valet, så fort du släpper tanken att det handlar om att "läsa in sig" i en religion, bli en adept in i ett nytt system av ideal.
Det handlar bara om att göra en enkel naturlig återkoppling, till något som redan finns där, men som fördunklats av människans för stora tilltro till sig själv.

Det finns redan där, det kommer du att komma underfund med om du vill följa med längs denna bloggresa.

/Nephele

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar