lördag 25 juni 2011

Clowner som förstör del 1

För ett par år sedan pratade jag med en amerikansk kristen jude på nätet som var oerhört upprörd över TV-evangelisten Benny Hinn, och som sa: "Den mannen har gjort så stor skada för kristenheten. För mina landsmän som är judar men inte kristna ser honom på TV, föraktar hans undervisning, hans hysteri, fokus på underverk och pengar. De ser honom och sluter sina hjärtan för den kristna tron och tänker att kristendomen inte har något med Gud att göra. Benny Hinn är en falsk profet och han gör stor skada för kristenheten". 

Jag håller helt med. Överhuvudtaget anser jag att all anti-intellektualism som förekommer inom vissa kristna rörelser är farlig. När människan varken uppmuntras att lyssna till intellektet eller till Guds Ord återstår bara olika känslostämningar och suggestion - som en ledare kan styra åt olika håll utifrån sina egna önskningar och falska föreställningar. Och icke-kristna föraktar detta - med rätta! 

Skriften lär att vi skall uppföra oss väl bland hedningarna, dvs dem som inte tror, så att "de som talar illa om oss får skämmas" (Matt 5:16; 1 Petr 2:12; 3:15-16). Ifråga om vårt uppförande får vi inte vara några "dårar" i världens ögon, för då blir vi orsak till att inte bara vi själva smädas, utan också Guds namn (Rom 2:24) och Guds ord (Tit 2:5).

Aposteln Petrus förutsade att ett avfall från sanningen skulle ske genom falska lärare, och att sanningens väg för deras skull skall bli smädad (2 Petr 2:1-2). Likaså har Jesus förutsagt att på Domens dag skall många komma till Honom och berömma sig av att ha utfört stora saker i Hans namn, underverk osv, men Han skall låta dem veta sanningen - att han aldrig kände dem (Matt 7:22-23).

Benny Hinn drar uppmärksamheten till sig själv och sina s k underverk. Kristna "lärare" som Benny Hinn är en fara för både tron och intellektet. Jag såg ett TV-program med honom och väntade på att han skulle börja predika evangeliet om en kärleksfull och rättfärdig Gud som har sänt sin Son för att frälsa oss från våra synder - men istället får man se ett skådespel med av ytterst suggestiv hypnotiserande karaktär. Det är inte mycket som skiljer Benny Hinns "shower" från hypnotisören Paul McKenna's föreställningar. Båda har framgång genom massuggestion, förväntningar och ljudeffekter. 

 /Shadow

2 kommentarer:

  1. Utan att kommentera Benny Hinn och hans lära skulle jag vilja hävda att den video du lagt upp i detta inlägg använder sig av delvis samma effekt som du anklagar Benny Hinn för: Ljudeffekter. Dessutom så fanns det tydligen inte tillräckligt med videoklipp på Hinn när han får folk att falla till marken eftersom de flesta, om inte alla, klipp visas flera ggr. Kritisera gärna Hinn och andra sensationspredikanter men att göra det genom den här typen av klipp är knappast produktivt.

    SvaraRadera
  2. Nu gick ju inte videon ut på något att vara något slags avgörande bevismaterial mot Benny Hinn, utan jag länkade till den mer av underhållningsvärde. Men när det gäller Hinn och klipp där han får folk att falla till marken så kan du ju kolla in de här klippen:
    Benny Hinn på Livets Ord 2010
    http://www.youtube.com/watch?v=ENK6LPc-4W8
    Benny Hinn fire falling upon hungry kids
    http://www.youtube.com/watch?v=DAkR4VJXo4U
    Benny Hinn spring runt och slår på folk med sin kavaj
    http://www.youtube.com/watch?v=lauz2_0TOXM
    Diverse falska profetior
    http://biblelight.net/tbn.htm

    SvaraRadera