lördag 25 juni 2011

Var ska man ta vägen..?

"Vi bor i ett sekulariserat land", heter det.

Det innebär i praktiken att vi bor i ett avkristnat land, det vill säga religionen betyder inte så mycket för människorna längre. Kristendomen har inte alls den framträdande platsen hos människorna och som skulle visat sig i samhället, som den en gång hade.
Vad hände..?
Vad ersatte vi religionen med?

Det är ett faktum att alltsedan Människan skapades, har hon haft ett behov att vara i gemenskap med sin Skapare, åtminstone känna att det faktiskt FINNS en Högre Mening, ett Något eller Någon som är oändligt större och mäktigare än oss och som har..kontrollen.
För vi människor har den helt uppenbart inte. En snabb bakåtblick och ett snabbt panorerande med blicken i nutid bekräftar snabbt detta.

Vi har ingen kontroll.
Krig och våldsutbrott, hatattacker, globala problem med fördelning av resurser åt alla som inte alls fungerar ens i närheten av tillfredsställande.
Vi har snedvridna ytliga ideal som förslavar våra kroppar och sinnen, som skapar ångest och utanförskap för de som inte orkar eller inte har de rätta "förutsättningarna".

Även alla religioner som finns, alla avgudar som tillbeds, är en kosenkvens av kontrollförlusten.
Samtidigt är det ett nödrop, vilket gör meningen: "Sverige är ett sekulariserat land", till en sanning med modifikation.

För även om Gud har lagts på hyllan eller förvridits till något Han inte är, så har inte våra behov försvunnit, de där inre gapande hålen som bara tillfälligt låter sig mättas av pengar, sex, rusningsmedel, framgång och makt gapar snart lika sugande tomma och kommer så fortsätta göra även när människan börjar bli desperat och söker sig till olika andliga inriktningar inom New Age eller till buddhismen eller vad det nu kan vara, som är så populärt idag.

Eller till satanism, paganism, radikala sektsammanslutningar...

Alla känner av den här Frånvaron av något, och uttrycken är ofta ganska destruktiva när vi inte greppar, lyckas fånga.

Ändå är det så enkelt. Det som gör det svårt för många är den nutidsanda med sina värderingar som vi lever i, och våra egna hinder.
Eller, kort sagt: om du lever i ett sammanhang där du får lära dig att leverera annars kastas du ur gemenskapen, då kan du väl hålla med mig om att risken är ganska stor att den "samhälleliga mentala hälsan" på något vis får sig en törn? En sjuhelsikes törn skulle jag vilja påstå.

Ingen är oberörd.
Men det går att bota.

Till och med i ett land där folk har glömt Gud eller känner sådant raseri gentemot Honom att de okunnigt och utan att tveka går med sina kladdiga insatspengar till Hans fiende istället.

Allt har sitt pris, inte sant?

Det är oftast sant. Men det bästa av allt är helt gratis. Och vi ska tala om hur, och hur du slösar bort din största rikedom om du envisas med att hålla fast vid luftslott, oavsett vilka attraktiva "fundament" de vilar på.
Eller om du lever i den största illusionen av dem alla: att du står utanför "allt sådant där som har med tro att göra".

Sorry buddy, men det fungerar inte riktigt så.

Eller i andra ordalag: välj eller så väljs det åt dig.

Hej och välkommen till en ny blogg! ;)

/Nephele

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar