lördag 6 augusti 2011

Drottningen av Saba besöker kung Salomo

"Drottningen av Saba besöker kung Salomo", Edward Poynter
"När drottningen av Saba fick höra ryktet om Salomo och om HERRENS namn, kom hon för att sätta honom på prov med svåra frågor. Hon kom till Jerusalem med ett mycket stort följe och med kameler som bar väldoftande kryddor och guld i mängd samt dyrbara stenar. När hon kom inför Salomo, talade hon med honom om allt som låg på hennes hjärta. Och Salomo svarade på alla hennes frågor. Ingenting var dolt för kungen, utan han kunde ge henne svar på allt.

När drottningen av Saba såg Salomos hela vishet och såg huset han hade byggt och rätterna på hans bord och hur hans tjänare satt där och hur de som betjänade honom skötte sina sysslor och hur de var klädda, och hans hovmän och brännoffren som han offrade i HERRENS hus, blev hon utom sig av förundran. Och hon sade till kungen: "Så var det då sant det jag i mitt land hörde om dina ord och om din vishet. Jag ville inte tro det, förrän jag kom hit och fick se det med egna ögon. Men se, inte ens hälften hade berättats för mig. Du har långt mer vishet och rikedom än jag hört genom ryktet. Lyckliga är dina män och lyckliga är dessa dina tjänare, som ständigt får stå inför dig och höra din visdom. Välsignad vare HERREN, din Gud, som har funnit sådant behag i dig och satt dig på Israels tron! Ja, eftersom HERREN älskar Israel för evigt har han gjort dig till kung, för att du skall skipa lag och rätt."

Hon gav kungen etthundratjugo talenter guld och dessutom mängder av väldoftande kryddor samt dyrbara stenar. En så stor mängd väldoftande kryddor som drottningen av Saba gav kung Salomo har aldrig mer förts in. När Hirams flotta hämtade guld från Ofir, förde den också med sig almugträ i stor mängd och dyrbara stenar. Av almugträet lät kungen göra tillbehör till HERRENS hus och till kungshuset samt harpor och psaltare för sångarna. Så mycket almugträ har sedan fram till denna dag inte förts in eller setts i landet. Kung Salomo gav drottningen av Saba allt vad hon önskade och begärde. Till det kom allt annat han i sin kungliga frikostighet skänkte henne. Sedan vände hon om och for med sina tjänare hem till sitt land igen." (1 Kung 10:1-13).
Tavlan är målad av den brittiske målaren Edward Poynter (1836-1919). Hans fullständiga namn var Sir Edward John Poynter. Han var son till en arkitekt, föddes i Paris , men hans föräldrar återvände till Storbritannien strax efter hans födsel. Poynter är berömd för sina stora historiska tavlor. Sitt avgörande genombrott fick han med tavlan "Israel i Egypten" 1867. Tavlan "Drottningen av Saba besöker kung Salomo" är målad 1890. Länk till en bild på tavlan med bättre färg- och ljussättning (fast mindre upplösning) finns här.

Kung Salomo fick sin vishet efter att Gud hade visat sig för honom i en dröm om natten. Gud sade: "Bed mig om det du vill att jag skall ge dig." Salomo bad om ett "lydigt hjärta" och att kunna "skilja gott från ont" i utövandet av sitt konungsliga ämbete. Den bönen behagade Gud, och Salomo, som kunnat be om vad som helst, fick därför både stor visdom, stor rikedom, ett långt liv, och militär förmåga över sina fiender (1 Kung 3:1-15). Jesus anknyter till berättelsen om hur Drottningen av Saba besöker kung Salomo när han säger om sig själv:
"Drottningen av Söderlandet skall vid domen träda upp mot detta släkte och bli det till dom. Ty hon kom från jordens yttersta gränser för att lyssna till Salomos vishet. Och se, här är mer än Salomo." (Matt 12:42).
Jesus kallar henne kort och gott för "drottningen av Söderlandet". Saba låg i södra delen av den arabiska halvön, i nuvarande Jemen. Tidigare kallades området för "Arabia Felix" (latin för "Lyckliga Arabien"). Saba var biblisk person (1 Mos 10:28), och sedemera ett folkslag (sabéerna), och ett land. Sabéerna beskrivs i GT som ett handelsfolk. Att drottningen "kom från jordens yttersta gränser" är sagt utifrån dåtidens uttryckssätt och framhäver att hon inte lät avståndet hindra henne från att besöka Salomo, under det att många av Jesu samtida var tämligen likgiltiga för evangeliets ljus, fast gudasonen själv var mitt ibland dem och predikade. Hennes exempel blir således ett vittnesbörd emot dessa, på domens dag, och det är också en påminnelse för människor i alla tider, att ta vara på Guds ords undervisning i den heliga Skrift. Som Gud Fadern sa på förklaringsberget: "Denne är min Son, den Älskade. I honom har jag min glädje. Lyssna till honom!" (Matt 17:5).

/Shadow

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar