tisdag 23 augusti 2011

Efter andedopet sa Gud: "Jag vill ha dig i Katolska kyrkan"?

I en artikel i tidskriften Dagen (23/8) intervjuas katoliken Lillemor Hallin, som är "karismatisk". Hon har upplevt att Gud vill leda henne att "bryta ned alla murar", och efter sitt andedop upplevde hon ett "tilltal", där någon sa "Jag vill ha dig i Katolska kyrkan."

Det här är ett klockrent exempel på vad det leder till när man gör en åtskillnad mellan Anden och Ordet, och när man inte "prövar andarna om de kommer från Gud." (1 Joh 4:1). Det bibelordet förutsätter för övrigt att det finns ett rättesnöre, en "prövosten", en mall som säger vad som faktiskt är rätt och fel.

Den mallen har vi, i Guds Ord.

Apostlarna lärde att vi inte ska gå utöver vad Skriften säger (1 Kor 4:6), och profeternas och apostlarnas ord (Bibeln) framställs som den kristna trons grund (Ef 2:20). Jesus bad "Helga dem i sanningen, ditt ord är sanning." (Joh 17:17).

Den romersk katolska kyrkan har inte samma lära om rättfärdiggörelsen (frälsningen) som Bibeln har. Det var därför reformationen kom, och protestantiska kyrkor uppstod. Ingen uppenbarelse, ingen röst, inget tilltal, får ställas över eller vid sidan om Skriften som grund för hur vi skall tro och agera. Paulus, som var utvald av Jesus själv (Apg 9,22; Gal 1:11-12) för att vara hedningarnas apostel och lärare i tron (Rom 11:13; 1 Tim 2:7), och som tydligt beskriver vilken insikt han och de övriga apostlarna hade fått (Ef. 3:4-5) uttalar en förbannelse över vem som än lär något annat än dem (apostlarna), ja även om det vore en ängel från himlen:
"Jag är förvånad över att ni så hastigt avfaller från honom som har kallat er genom Kristi nåd och vänder er till ett annat evangelium, fast det inte finns något annat. Däremot är det några som skapar förvirring bland er och vill förvränga Kristi evangelium. Men om det än vore vi själva eller en ängel från himlen som predikade evangelium för er i strid med vad vi har predikat, så skall han vara under förbannelse. Det vi redan har sagt säger jag nu än en gång: om någon predikar evangelium för er i strid med vad ni har tagit emot, så skall han vara under förbannelse. Är det människor jag nu försöker få på min sida - eller Gud? Eller försöker jag ställa mig in hos människor? Om jag fortfarande ville vara människor till lags, skulle jag inte vara Kristi tjänare." (Gal 1:6-10).
Det är så många människor som missuppfattat vad både Bibeln och den tidiga kyrkan lär om kristen enhet. Många tror att Bibeln förespråkar i synnerhet en "yttre enhet", och att man därför inte skall vara så noga med läran utan istället sträva efter samarbete och gemensam bön m m. Men Bibeln beskriver på så många ställen istället en inre enhet, trons och lärans enhet (Fil 1:27; Ef 4::3-6; 1 Kor 1:10). När denna enhet på grund av människobud och falska läror inte kommer till stånd, så måste den yttre enheten också upphöra, tills dess bekännelsen, tron och läran är densamma, om det vore möjligt. Bibeln och urkyrkan förespråkade inte envist en yttre enhet, utan baserade den yttre enheten på trons och lärans enhet. Det var därför man var så noga med att ta avstånd ifrån dem som lär falskt, i enlighet med Jesu ord "akta er för de falska profeterna". Vi bör komma ihåg att Jesus inte sa att de falska profeterna kommer till oss som ulvar i ulvakläder. Utan de kommer klädda som får (Matt 7:15). Och vilka är fåren? De är kristna.

Och de falska apostlarna under den nytestamentliga tiden kom ju också under skenet av att tjäna rättfärdigheten, som Paulus skriver (2 kor 11: 13-15).

Att ta avstånd ifrån obiblisk lära handlar inte om att sätta sig till doms över hjärtat hos människor. Eftersom tron i hjärtat inte kan ses hos andra människor utan endast av Gud (1 Kung 8:39; 2 Tim 2:19) så måste vi, liksom den nytestamentliga kyrkan, gå på det uppenbara: vad man tror, lär, bekänner och hur man omsätter det i praktiken. Domen över människan överlämnas åt Gud, som skall uppenbara allt på den yttersta dagen, då vars och ens verk skall prövas, om det består provet och om det finns något att få berömmelse för, eller om vi måste stå där med skam därför att vi inte noga tänkt på vad vi bekänner (1 Kor 3:10-15).

Artikel visar också hur otroligt fel och obibliskt det blir när man följer "tilltal" utan att bygga på Skriften. Gud vill inte uppmana någon att gå med i en kyrka som lär i strid mot hans ord, som romersk katolska kyrkan gör. Det här fenomenet med att karismatism kan leda till obiblisk ekumenik får mig att tänka på ett par gamla Biblicum artiklar där just detta fenomen belystes: [länk] [länk].

Företeelsen får mig också att tänka på ett bibelord ur Gamla testamentet:
"Jag har hört vad profeterna säger, de som profeterar lögn i mitt namn. De säger: "Jag har haft en dröm, jag har haft en dröm." Hur länge? Vad finns det i hjärtat hos profeterna, lögnprofeterna, de som profeterar sina egna hjärtans svek? De tänker att de genom sina drömmar, som de berättar för varandra, skall få mitt folk att glömma mitt namn, liksom deras fäder glömde mitt namn för Baal. Den profet som har haft en dröm, han må berätta en dröm. Men den som har tagit emot mitt ord, han må troget tala mitt ord. Vad är halm mot säd? säger HERREN. Är inte mitt ord som en eld, säger HERREN, och likt en slägga som krossar klippan? Se, därför är jag emot profeterna, säger HERREN, dessa som stjäl mina ord från varandra. Jag är emot profeterna, säger HERREN, de som bär fram sin egen tungas ord och säger: "Så säger HERREN." Jag är emot dem som profeterar falska drömmar, säger HERREN. När de berättar dessa drömmar, för de mitt folk vilse med sina lögner och sitt skryt. Det är inte jag som har sänt dem eller givit dem något uppdrag och de kan inte alls hjälpa detta folk, säger HERREN." (Jer 23:25-32).
/Shadow

6 kommentarer:

  1. Jag brukar ta bilden av att Anden förhåller sig till Bibeln som en GPS till den karta som finns inlag i den. "Vad praktiskt säger den naive kristne, då är det ju bara att följa Anden då"

    Problemet är att vi befinner oss i krig, andligt sett. 1 Pet 5.8

    Det första en fiende skulle göra vid en krigssituation idag är att försöka störa GPS-signalerna.

    SvaraRadera
  2. Men det som händer nu är att man säger att i och för sig lär bibeln det och det men man skall inte högmodig och tro att man själv har rätt TOLKNING.

    Så även om man hör/vet att t ex RKK lär något obibliskt så har man överseende med det när man träffar trevliga katoliker som verkar troende.

    Man vill ju inte vara dömande.

    Följaktligen slutar man att bry sig så mycket om bibeln. Traditionerna och egna tankar tar över mer och mer.......

    SvaraRadera
  3. Lelle. Tack för kommentar. Jag instämmer. Det är skrämmande. Men Guds barn bör då bara fortsätta stå på Guds ords grund. Troende i alla tider har ju varit med om liknande, och det finns åtskilliga bibelord om att man inte kan söka människors ära och Guds ära samtidigt. Man måste välja, eftersom Guds ord inte behagar "köttet", den mänskliga syndanaturen. Satan har gjort så oerhört många olika typer av skador mot kristenheten, alltifrån förföljelser till grova villfarelser om frälsningen, treenigheten och Jesu gudom m m. Det senaste vapnet/giftet han förstört så mycket sann gudsfruktan med är den skruvade bibelsynen som många människor har. Att bibeln inte är Guds sanna, tillförlitliga och klara ord, samt att man kan tolka den på massor av olika sätt (som om alla sätt vore lika trovärdiga). Men den som vill tjäna Gud måste hålla fast vid Guds ords undervisning om man än blir kallad för sekterist, fundamentalist, biblicist, trångsymt. dömande, hård, hjärtlös, naiv, föråldrad, högmodig, ovetenskaplig, fariseisk, bokstavstroende, exkluderande osv. Det finns hur många öknamn som helst, som man kan få idag, bara genom att ha samma tro som Paulus, Augustinus, Luther, Roenius osv hade, dvs genom att bekänna det som Bibeln lär, och som fromma troende har trott i alla tider. En av mänsklighetens farligaste och skadligaste svaghet är tendensen att dras med i tidens trender, och att följa den stora massan. Folk gör det, för att Guds ord är en anstöt för det mänskliga köttet/syndanaturen, och för att Guds ord kan ge förföljelse av olika slag. En annan fälla är att människor, precis som du skrev, sätter traditionerna över Guds ord, eller att de sätter sitt hjärta, sitt förnuft, vetenskapen, eller sina ledares ord över Guds ord. Men tron till sitt väsen tänker: Gud vet bättre än oss, Gud ljuger inte, Gud vill oss väl, Gud är sann. mvh Shadow

    SvaraRadera
  4. Nehushtan du måste vara Helig Ande Junior. Så många åsikter du har om allt och alla...

    Sebbe

    SvaraRadera
  5. Hej Sebbe!

    Det är helt okay att vara upprörd eller kritisk, men det mest konstruktiva är att beskriva VAD kritiken består i snarare än att bara avfärda någon som en "Helig Ande Junior med åsikter om allt och alla".

    Vi som har bloggen välkomnar samtal och diskussioner, och har ingenting emot kritik. Men för att den ska kunna anses vara konstruktiv bör den helst vara saklig, då kan man diskutera på ett mycket bättre plan.

    Det vi skriver om här i bloggen gällande olika teologiska ämnen, är baserad på kunskap hämtad från Skriften och ingen annanstans.
    Vi är väldigt tydliga med det, att när vi berör olika saker, ämnen, personer, samfund, företeelser mm ur ett kristet perspektiv så är det Bibeln som ligger till grund. Det är också där t ex du skulle kunna argumentera emot sådant du inte håller med om. Det gäller alla läsare.

    Så, är du upprörd över något, var konkret. Och ville du bara avreagera dig så är det väl också okay, men sättet du skrev på kanske inte det bästa.

    Bara några vänliga råd från

    /Nephele

    SvaraRadera
  6. Sebbe. Att ha åsikter om det ena och det andra är inget brott. Vi lever i en kaotisk värld med många tankar, ideer, läror, villvarelser, förnekelser, splittring, olika samfund, sekularisering, sekter, vetenskapstro. Jag vet inte hur du själv handskas med en sådan värld. Kanske anser du att en människa inte skall tänka och tycka så mycket? På vilken grund? Är du ny i bloggvärlden månde?

    Men till det väsentliga.. och begrunda vad det verkligen står här, för det gäller i synnerhet vår tids människor.. Paulus skriver: "Jag uppmanar dig allvarligt vid Gud och Kristus Jesus, som skall döma levande och döda, och inför hans uppenbarelse och hans rike: predika ordet, träd fram i tid och otid, bestraffa, tillrättavisa och förmana, med allt tålamod och all undervisning. Ty det skall komma en tid då människor inte längre skall stå utmed den sunda läran, utan efter sina egna begär skall de samla åt sig mängder av lärare, allteftersom det kliar dem i öronen. De vägrar att lyssna till sanningen och vänder sig till myter. Men var du sund och förnuftig i allt, bär ditt lidande, utför en evangelists gärning och fullgör din tjänst." (2 Tim 4:1-5).

    Sådana ord bör en kristen ta till sig, lyssna till och efterfölja. Nu vet jag i och för sig ingenting om dig.. huruvida du är en kristen lärjunge, vad du brinner för, eller om du bara är någon som vräker ur sig en åsikt sådär i allmänhet.

    En kristen kan veta varken mer eller mindre om Anden, än det som Skriften uppenbarar. För Guds Ande talar och undervisar genom Skriftens Ord. Därför bör alla som menar sig vara lärjungar vara oerhört angelägna om att ständigt fördjupa sig i Bibelns undervisning, inte minst för att bemöta de många villfarelser som finns i denna värld. Guds ord skakar människan i djupet, får oss att ångra oss, omvända oss och tro evangelium. Skriften är en outtömlig skatt som man ständigt bör ösa ur. Jesus sa: "Det är Anden som ger liv, köttet är inte till någon nytta. De ord som jag har talat till er är Ande och liv." (Joh 6:63).

    Du är välkommen att påpeka om du anser att något som vi skriver är fel, och du är välkommen att kommentera, samtal och diskutera om olika saker vi tar upp i bloggen.

    /Shadow

    SvaraRadera