söndag 7 augusti 2011

Kristen ABC: Varför måste Jesus dö?

Det är fint att veta att Jesus tog våra synder på sig, tog straffet för dem på korset, så att vi alla kan få komma till Gud. Jesus säger ju själv: "Jag är Vägen, Sanningen och Livet. Ingen kommer till Gud utom genom mig" (Joh 14:6).
Att veta att det finns ett straff och att detta redan är avtjänat, det är förstås en enorm befrielse för alla kristna att veta.
Men för den som är ny i tron, inställer sig förr eller senare frågan på allvar: Vilka synder..? Varför var Jesus tvungen att dö för dessa, kunde vi inte komma till Gud ändå? Och vad menas egentligen med synd?

Att förstå det som hände på korset är avgörande för att förstå frälsningen=räddningen.
Att veta vem och vad VI är förklarar varför den grymma korsdöden skedde, och varför vi tack vare den kan räkna med nåden från Gud.

När Gud skapade människan till sin avbild, gjorde Han det för att vi skulle leva i gemenskap med Honom. I evighet. Det var aldrig meningen att sjukdomar och död skulle komma in i bilden. Det var aldrig meningen att synden skulle fördärva allt, men det gjorde den.

Säkert känner de flesta av er till hur Bibelns skapelseberättelse lyder, åtminstone i stora drag.
På första dagen skapade Gud himmel och jord. Han skapade sedan ljus, Han skapade natt och dag. Han skapade vatten och himmel och växtlighet och djur och så skapade Han himlens härskara och Människan på jorden.
De två första människorna, våra anfäder, var Adam och Eva.
De flesta av er känner säkert också till vad som hände i paradiset, att en orm nästlade sig in och förledde Eva att äta av den förbjudna frukten.

Alltså, låt oss stanna till här.
Gud sa detta till Adam: "Du kan fritt äta av alla träd i lustgården,  men av trädet med kunskap om gott och ont skall du inte äta, ty den dag du äter av det skall du döden dö." (1 Mos 16)
Här ger Gud mannen ett förbud, samtidigt som det förstås att mannen ändå har möjligheten att trotsa Guds vilja, alltså använda sin egen fria vilja till olydnad.

Gud skapade också Eva, då Han såg att det inte var gott för mannen att vara ensam.
Det var Eva som mötte ormen (ormen var bokstavligen ondskan, djävulen, som i sin skepnad av ljusängel blivit evigt förvisad av Gud från himlen efter att ha visat upproriskhet), och blev förvirrad av dess list och till synes harmlösa sätt att underminera vad Gud sagt. Hon manipulerades av ormens försåtliga förnuft: "Skulle Gud verkligen ha sagt..?", och detta tillsammans med sitt eget begär efter den lockande frukten, fick Eva att slutligen göra det förbjudna.

Hon gav även Adam att äta av frukten, och så snart detta var gjort, kom skam och blygsel över dem då de fann sig vara nakna i varandras närhet. När Gud fann dem i lustgården, skygga av blygsel, förstod Han att de inte lytt Hans förmaning och Adam som var mannen och hade huvudansvaret för sin hustru, ställdes genast till svars.

Det var på detta viset synden kom in i världen, över hela människosläktet.

"Därför är det så: Genom en enda människa kom synden in i världen och genom synden döden, och så kom döden över alla människor, eftersom alla hade syndat" (Rom 5:12)

/Nephele

Michelangelo "The Expulsion From The Garden Of Eden"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar