torsdag 4 augusti 2011

Om Uppenbarelseboken

"To chain the beast", Justin Gerard
"Och han grep draken, den gamle ormen, det är Djävulen
och Satan,och band honom för tusen år" (
Upp 20:2).
Tidigare tyckte jag alltid att Uppenbarelseboken var den svåraste och jobbigaste boken i Bibeln. Den tycktes märklig, svår att förstå, mörk och skrämmande. Sen fick jag tips om en bok som utlägger och förklarar Uppenbarelseboken. Den heter Revelation: The Distant Triumph Song och är skriven av Prof. Siegbert W. Becker.

För dem som vill fördjupa sig i Uppenbarelseboken och dess budskap rekommenderar jag varmt denna bok. Utan tvivel är det den bästa bok jag någonsin läst om Uppenbarelseboken. Den finns att köpa på Amazon.

Vad gäller Uppenbarelsebokens budskap, så säger Becker att det skulle kunna sammanfattas i två bibelord: "vi måste gå genom många lidanden för att komma in i Guds rike" (Apg 14:22) och "helvetets* portar skall inte få makt över den [kristna församlingen]" (Matt 16:18). Med andra ord, Uppenbarelsebokens budskap genom alla bilder av katastrofer, förföljelser, lidanden, falska profeter, odjur osv är att Jesus Kristus är med och bevarar sin kyrka, sina troende, vad de än måste gå igenom. Den är en uppmaning till uthållighet inför alla de prövningar som Guds barn måste gå igenom, när de än lever, och den innehåller mycket tröst och uppmuntran.

Becker är mycket bra på att utlägga och förklara olika symboler som används i Uppenbarelseboken. Metoden är inte spekulation, typ att han försöker gissa sig till vad olika saker kan betyda. Snarare utgår han från en mängd andra bibelställen, både från gamla och nya testamentet, för att komma åt bildspråket som används i Uppenbarelseboken. Det bästa sättet att lära sig förstå Uppenbarelseboken är med andra ord att läsa allt det övriga som står i den heliga Skrift.

Becker gör också intressanta förklaringar över den talsymbol som används i Uppenbarelseboken. Det vanligaste talet i Uppenbarelseboken, som inte bara förekommer utskrivet utan också invävt i själva strukturen, är talet 7. Talet 3 är Guds tal. 4 hör ihop med denna världen (skapelsen). 7 är Guds förhållande till människor. 3 1/2 (hälften av 7) symboliserar det brutna förbundet mellan Gud och människan. 12 är kyrkans tal, både den gammeltestamentliga och nytestamentliga kyrkan. 12 + 12 (24) är de troende både under GT:s och NTs tid. 10, 100, 1000 etc är fullhetens tal. De 144 000 i Uppenbarelseboken är således 12x12x1000 (=samtliga troende i GTs och NTs tid, dvs alla Guds barn som finns, kommer att finnas och någonsin funnits).

Revelation: The Distant Triumph Song går också emot vanliga missuppfattningar och feltolkningar av Uppenbarelseboken. Idén om ett jordiskt tusenårsrike avvisas, likaså föreställningen om att Jesus en gång kommer att rycka bort alla troende människor från jorden innan själva domedagen (en lära som återspeglas i filmer som Som en tjuv om natten och Left Behind).

Becker vänder sig emot de bokstavliga tolkningar som gjorts av Uppenbarelseboken, och ändå var Becker verkligen en "bokstavstroende" teolog. Han trodde på skapelseberättelsen, syndafloden, Jesu alla underverk, och var mycket noga med att endast lära och tro det som står i Bibeln. Uppenbarelseboken hör helt enkelt till en viss typ av genre i Bibeln som mättas av symboliskt tal. Liknande karaktär finns i t.ex. Hesekiels bok och i Daniels bok. Becker säger att vi skall läsa Uppenbarelseboken på precis samma bokstavliga sätt som vi läser Första Mosebok. När det t.ex. står i Första Mosebok att Josef umgicks med sin far och sina bröder, så skall vi tro att det verkligen fanns en historisk person som gjorde allt detta. Och när det står att Josef hade drömmar och tjärvar som bugar sig, om stjärnor som bugar sig osv, så skall vi läsa detta precis som det står: som en dröm. På samma sätt är det med Uppenbarelseboken. Johannes var verkligen fånge på ön Patmos och skrev till 7 församlingar, och han fick på ön syner ifrån Gud.

Siegbert W. Becker höll också föreläsningar över Uppenbarelseboken. De som han höll i USA fanns tidigare på internet i mp3 format men har numera tagits bort. Becker höll dock även föreläsningar i Sverige som tolkades till svenska. Dessa finns att lyssna på (eller tanka hem genom att högerklicka] här:

SW Becker - Uppenbarelseboken del 1, [del 2], [del 3], [del 4], [del 5], [del 6], [del 7], [del 8], [del 9], [del 10], [del 11], [del 12a], [del 12b], [del 13].

Samma föreläsningar skrevs också ned (mycket kortfattat) på svenska och finns att läsa på logosmappen.

Tidskriften Biblicum, som fick rätten att översätta och publicera boken Revelation: The Distant Triumph Song publicerade översättningar av valda delar av boken: Kommentar till valda ställen i Uppenbarelseboken, [del 2], [del 3], [del 4].

/Shadow

2 kommentarer:

  1. En intressant sak ang. Uppenbarelseboken är - förutom att den är en sammanfattning av Bibeln - att den innehåller 600 citat från GT. Det verkar som att GT är nyckeln för att förstå NT - i det här fallet Upp. Bl.a har jag haft stor nytta av Daniel för att förstå en del av detaljerna/symboliken i Upp.

    SvaraRadera