måndag 8 augusti 2011

Kristen ABC: Hur tar du emot din tro?

Nu finns det en del missförstånd som kan uppstå, efter mina två senaste inlägg i "Kristen ABC". Där har jag tagit upp hur Bibeln förklar att ALLA människor delar Adams skuld, att ursprungssynden smittade ner hela människosläktet så vi av naturen är vredens barn, dvs vänder oss bort från det Gud representerar och är.
Vi är alla skyldiga och Frälsningen=räddningen är det som skedde på Korset för ca 2000 år sedan.
Jag skrev längst ner, på det andra inlägget:
"Vi är alla förlåtna syndare. DETTA är Bibelns mest centrala budskap."
Och det är sant!
Men jag ska spinna vidare på det, efter några inlägg jag kommer ta nu, som kommer att handla om Tron.

Låt mig ge en liknelse från Bibeln, hämtad ur Markus 4:3-9, som Jesus använder i sin undervisning. Jesus använde ofta liknelser.

Den kallas "liknelsen om såningsmannen":

"Lyssna! En såningsman gick ut för att så. Och när han sådde föll en del vid vägen, och fåglarna kom och åt upp det. En del föll på stenig mark där det inte fanns mycket jord, och det kom snart upp därför att det inte hade djup jord. Men när solen steg sveddes det, och eftersom det inte hade någon rot torkade det bort. En del föll bland tistlar, och tistlarna växte upp och kvävde det, så att det inte gav någon skörd. Men en del föll i god jord. Det sköt upp och växte och gav skörd, trettiofalt och sextiofalt och hundrafalt." Och han sade: "Hör, du som har öron att höra med!"

När Jesus efter denna undervisning blev ensam med sina lärjungar (innan hade det funnits folkskaror som suttit på stranden och lyssnat, och Jesus hade ensam valt att sitta i en båt en liten bit från stranden, för att kunna nå alla Han talade till bättre), frågade de Honom om liknelserna.


Jesus svarar: (Mar 4:11-12)"Då sade han till dem: "Ni har fått del i Guds rikes hemlighet. Men de som står utanför får allt i liknelser, för att de skall se med sina ögon och ändå inte se och höra med sina öron och ändå inte förstå och omvända sig och få förlåtelse."

Jesus förklarar vidare: (Mar 4:13-20)

"Han sade vidare till dem: "Om ni inte förstår denna liknelse, hur skall ni då kunna förstå några liknelser alls?  Såningsmannen sår ordet. De vid vägen är de hos vilka ordet sås. Men när de hör det, kommer genast Satan och tar bort ordet som är sått i dem. De som sås på stenig mark är de som genast tar emot ordet med glädje, när de hör det. Men de har inte någon rot i sig utan tror bara till en tid. Möter de sedan lidande eller förföljelse för ordets skull, kommer de strax på fall. Hos andra faller säden bland tistlar. Det är de som har hört ordet, men världsliga bekymmer, bedräglig rikedom och begär efter allt annat kommer in och kväver ordet, så att det blir utan frukt. Men de hos vilka säden faller i god jord, det är de som hör ordet och tar emot det och bär frukt, trettiofalt och sextiofalt och hundrafalt."

Detta är viktiga ord! Här förklarar Jesus hur nödvändigt det är för den som fått tro, att vårda den, låta Ordet utan konkurrens (som ifrågasättande av om det är sant, som att hellre lyssna till egna tolkningar, som att hellre lyssna till andra människor tolkningar som inte verkar anknyta till det texten faktiskt säger, som att inte ägna Gud och Hans ord tillräckligt mycket av sin tid i vardagen, sådana konkurrenter till exempel) gå på djupet hos människan, så att en god jord kan ta emot roten, ge det fästet som behövs för att skjuta upp till god skörd.

Gud ger tro, och i detsamma vi slutar förtrösta på Honom och Hans ord, så kommer grunden långsamt att rasera tills den dyrbara gåvan har frätts sönder.
Vi behöver hela tiden näring för att hålla jorden bördig och skördrik, och den näringen kommer endast från Guds eget Ord, från evangelium.


"Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden." ( 1 Pet 1:5)

"Jesus svarade: "Det står skrivet: Människan lever inte bara av bröd, utan av varje ord som utgår från Guds mun." (Matt 4:4)

/Nephele

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar