fredag 12 augusti 2011

Hett tips

Här ska ni få ett fantastiskt dokumentärtips! Länken går till Youtube och en dramatiserad dokumentär om Martin Luthers liv och gärningar. Martin Luther - The Reluctant Revolutionary. (Det är en spellista, alla delar spelas upp automatiskt i rätt ordning)
Det finns få människor i kyrkohistorien som har åstadkommit så mycket gott för kristendomen som han. Hans mod att trotsa den romerska kyrkans oheliga anspråk på monopol på människans frälsning, kostade honom mycket. Utan att medvetet välja det eller överväga konsekvenserna, drog han igång en historiskt avgörande reformation när han spikade upp sina berömda 95 teser på slottskyrkoporten i Wittenberg 1520. En bannbulla utfärdades från påven, som inte tålde att bli ifrågasatt och emotsagd.
Den bullan brände Luther på bålet.

Han levde ett intressant liv, men också ett som var fullt av prövningar och många själsliga anfäktelser, Martin Luther.
Innan han kom till insikt om den fria nåden i Kristus, var han bunden till den lagiska träldomen som den romerska kyrkan höll sina skötesjälar i.
Det var Luther som förde tillbaka fokus till Skriften allena, och till budskapets kärna: rättfärdiggörelse av nåd och genom tro endast

/Nephele


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar