tisdag 2 augusti 2011

Filmrecension: Ritualen (2011)

Vi har sett Ritualen (engelska The Rite), en amerikansk skräckfilm som kom ut på svenska biografer i mars 2011. Som titeln antyder är det en film om exorcism. Filmen har en svensk regissör (Mikael Håfström) och i rollistan återfinns bl a Anthony Hopkins från filmerna om Hannibal Lecter m m. 

Liksom många, om inte samtliga, filmer om exorcism, utspelar den sig i en romersk-katolsk kontext, och med romersk-katolsk syn på hur en exorcism bör bedrivas. Ritualer, latinska formuleringar, vigvatten, Maria och krucifix finns därmed med på rekvisitan. 

Jag tycker om skräckfilmer, och har inget emot filmer med övernaturliga inslag. Men jag är trött på den ytlighet som ofta finns i den här typen av filmer. Djävulen och demonerna tenderar att visa sig i monsterliknande former, fysiskt synliga och även hörbara. En väsentlig del i exorcismritualen i filmen är att få demonen att avslöja sitt namn. När exorcisten har gjort det via direktkommunikation så får han makt att kasta ut demonen. 

Bibelns demoner och Bibelns Djävul beskrivs givetvis inte på samma hollywood sätt. Huvuden snurrar inte i Nya testamentet, ansikten förvrids inte och ändrar utseende när människor är besatta. Djävulen och demonerna gör snarare bort sig om de blottar sin existens inför den otroende nutidsmänniskan. Djävulen är Lögnens Fader och föredrar med största sannolikhet att människor är helt bedövade i sina samveten genom otron, den nya moralen och hyperrationalismen. Djävulen uppträder för det mesta inte på ett sätt som gör att man blir skrämd av honom eller vet att det är Djävulen. "Sådana som de är falska apostlar, ohederliga arbetare, och uppträder som Kristi apostlar. Och det är inget att förvåna sig över. Satan själv gör sig lik en ljusets ängel. Därför är det inte underligt att också hans tjänare uppträder som tjänare åt rättfärdigheten. Men de kommer att få det slut som de förtjänar." (2 Kor 11:13-15). Demonisk verksamhet kan mycket väl finnas under religiös skepnad, så att människor inte förs till Guds ord, utan bort ifrån Guds ord, till människobud, till människors sätt att definiera rätt och fel, kärlek och rättfärdighet. Djävulen kan på så sätt splittra kyrkor, föra fram falska läror, falska profeter osv. 

Bibeln skildrar dock även att Djävulen KAN besätta människor på ett påtagligt sätt. Men det rätta sättet att fördriva djävulens makt över människor, inte endast de som är besatta på ett påtagligt sätt, är att predika ett rent och klart evangelium om vad Jesus Kristus har gjort för världen. Vi är fria ifrån Djävulens våld genom Frälsaren Jesus Kristus, i budskapet om vad Gudasonen har gjort för hela mänskligheten. 

FIlmen skildrar en blivande präst som förlorat sin tro. Han är på väg att helt lämna prästbanan, men bromsas i detta genom en händelse. Han får sedan möta en annan präst (Anthony Hopkins) som bedriver exorcism och har stor erfarenhet inom området. 

Filmen är vackert gjord, miljöerna är tilltalande, och effekterna är skickligt gjorda. Jag vill inte ge "spoilers" genom att berätta för mycket om själva handlingsförloppet. Det är i alla fall en ganska klassisk exorcism film med vad som hör därtill. Och eftersom den är klassisk och lite förutsägbar, ger jag den inte så högt betyg. "Ritualen" får 3 kopparormar av mig. 

/Shadow


Exorcism är ett tacksamt ämne i skräckfilmsgenren, och även om ämnet är nog så allvarligt är jag tämligen säker på att Hollywood snarare än Bibeln har gett gemene man uppfattningen om vad demonbesättelse och utdrivning innebär.
I filmen "The rite", får vi följa den unge skeptiske teologistudenten Michael Kovak, som motvilligt reser till Rom på en exorcistutbildning.
I hans familj blir man antingen präst eller begravningsentreprenör, så hans val är få.
Upplägget i filmen börjar bra, vi får veta att den "är inspirerad av verkliga händelser" samt att han reser till Rom som en prästkandidat utan Gudstro.
Under utbildningen skickas han till en erfaren men oortodox exorcist (spelas av Anthony Hopkins), som ska hjälpa Michael att bli av med sina tvivel genom att inbjuda honom att bevittna sitt eget arbete med en ung besatt kvinna.
Mina förväntningar på filmen var ganska låga, det är svårt att ta Hollywoods effektsökeri på allvar när det gäller exorcism.
Men att Hopkins var med gjorde mig nyfiken.
Och resultatet? Det är en film jag både kan ha och vara utan. Vissa scener var nästan skrattretande för mycket standardformulär 1A, inklusive makeup, men den har sina lovande stunder.
Om det vore verkligt, minns jag att jag tänkte mot slutet, så måste ju djävulen vara bra dum som inte inser vilken björntjänst han gör sig själv då han vet vilken svag punkt hos Kovak han attackerar.
Jag ger filmen 3 kopparormar.


Intressant nog visar sig bakgrunden till filmen verkligen vara mer än bara ett luftigt löfte i början, läs själva i Los Angeles Times.

/Nephele

Betyg:

(Shadow)
(Nephele)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar