fredag 5 augusti 2011

Om satanism: Hur antikristligt är det att vara emot Antikrist? del 3

Om korstågen


Satanister och människor som är kritiska till kristen tro kan ta upp olika grova synder som människor har begått i kyrkans och kristendomens namn. I det här inlägget tänkte jag ta upp det här med katolska kyrkan som militärmakt, och korstågen. Det är ju nämligen så att de flesta kristna samfund på jorden tar avstånd ifrån de gärningar som den romersk katolska kyrkan begick, och vad de lär, därför att det inte stämmer med Bibeln. Därför är det märkligt att man menar sig vara emot kristendomen när man egentligen (ja faktiskt, helt krasst) säger samma saker som t.ex. reformatorerna sa emot katolska kyrkan för 500 år sedan. 


För det första måste sägas att det som sägs och görs i kristendomens eller kyrkans namn inte nödvändigtvis har något med vare sig kristen tro eller Bibeln att göra. Och att vara en kristen är inte att tro på kristna människor eller att försvara historiska handlingar av kyrkor med falska läror. Under medeltiden hade kyrkan blivit en stor världslig makt som brände häxor på bål, begick korståg mot Jerusalem, som förföljde alla som avvek ifrån påvens läror osv.




Men den kyrka som Jesus talar om var aldrig tänkt som en militär makt på jorden. Det var inte tänkt som ett slags kejsardöme som drar in massor av pengar så att några människor lever i överflöd och andra lever i fattigdom. Det var inte alls tänkt att man skulle breda ut sig på jorden som en jordisk makt. När Jesus stod inför det religiösa folket (fariseerna, judarna) var han sönderpiskad, bar en törnekrona på sitt huvud, och han fick frågan av den dåvarande militärmakten i landet (romarna) om han var en konung och varför hans eget folk hade överlämnat honom åt romarna. Han svarade då: "Mitt rike är inte av den här världen. Om mitt rike vore av den här världen, hade mina tjänare kämpat för att jag inte skulle bli överlämnad åt judarna. Men nu är mitt rike inte av den här världen." (Joh.18:36)


Jesus är inte en konung över ett jordiskt rike med militärmakt, vapen, rikedomar och förtryck. Jesu rike är ett osynlig rike, syndaförlåtelsens rike, där folket består av dem som tror på honom. Det står också i Nya testamentet: "Då Jesus blev tillfrågad av fariseerna när Guds rike skulle komma, svarade han dem: 'Guds rike kommer inte så att man kan se det med ögonen. Inte heller skall man kunna säga: Se, här är det, eller: Där är det. Ty se, Guds rike är mitt ibland er." (Luk.17:20,21). 


Jesus uppmanade inte de kristna att försvara sig med våld. Tvärtom. Han säger: "Ni har hört att det är sagt: Öga för öga och tand för tand. Jag säger er: Stå inte emot den som är ond, utan om någon slår dig på den högra kinden, så vänd också den andra åt honom. Om någon vill ställa dig inför rätta och ta din livklädnad, så låt honom få din mantel också. Om någon tvingar dig att gå med en mil, gå två mil med honom. Ge åt den som ber dig, och vänd dig inte bort från den som vill låna av dig. Ni har hört att det är sagt: Du skall älska din nästa och hata din ovän. Jag säger er: Älska era ovänner och be för dem som förföljer er." (Matt. 5:38 - 44). Och aposteln Paulus skriver: "Ty även om vi lever här i världen, strider vi inte på världens sätt" (2 Kor 10:3). 


Men den romersk katolska kyrkan utvecklade sig succesivt till att bli en rik och mäktig militärmakt. Reformatorerna på 1500-talet vände sig mot detta när de skrev att "somliga har olämpligt sammanblandat den andliga och den världsliga makten. Och denna sammanblandning har gett upphov till stora krig och stora uppror.. de har försökt att förfoga över kungakronor samt beröva kejsare deras välden. Dessa försyndelser ha långt tidigare fromma och lärda män i kyrkan klandrat ... Den andliga och den världsliga makten böra fördenskull icke sammanblandas. Den andliga makten har befallning att predika evangelium och förvalta sakramenten. Den skall icke giva sig in på främmande uppgifter, icke förfoga över kungakronor ... såsom Kristus säger: Mitt rike är icke av denna världen." (Den augsburgska bekännelsen. XXVIII. 18 Om den andliga makten).


Den romersk katolska kyrkan representerade inte biblisk tro, dvs kristen tro, när de sammanblandade Guds osynliga rike med ett jordiskt rike och jordisk makt. Kyrkan var aldrig tänkt att gå fram med våld eller föra korståg. Kyrkan är där man samlas i Jesu namn och tror på den törnekrönte konungen, Guds Son, som dog i syndares ställe. Kyrkans uppdrag är kort och gott, som Jesus säger: "Gå ut i hela världen och predika evangelium för hela skapelsen." (Mark 16:15).


/Shadow

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar