måndag 8 augusti 2011

Homer Simpson och yttrandefriheten

Homer Simpson som den anonyme nätskribenten "Mr X"
Den tyska inrikesministern Hans-Peter Friedrich vill att bloggare inte skall kunna vara anonyma (Svd 7/8). Motivationen är att den norske massmördaren Anders Behring Breivik sporrats och inspirerats av bloggaren "Fjordman" m fl. 


Friedrich åsikt har redan mött massiv kritik på internet. Friedrich säger "Det borde inte längre gå att utrycka sig anonymt på internet" och "även bloggare måste köra med öppna kort och avslöja vilka de är för att tvingas ta ansvar för sina åsikter." 


Jag tycker inte att det finns så mycket att säga om detta förutom att åsikten är absurd. Åsikten är gammalmodig, komisk och är inte ens genomförbar. Låt oss föreställa oss en framtid där man på offentliga bloggar måste ange sitt namn. Hur lätt är det inte för extremister att kringgå detta på otaliga sätt, med falska namn, eller hitta nya vägar att sprida sina dokument. Det är för övrigt, som många redan påpekat, ett hot mot yttrandefriheten att man inte skall kunna uttrycka sig anonymt. 


Yttrandefriheten gör också att även Friedrich får uttrycka sin udda, antidemokratiska och ogenomförbara åsikt om internet och bloggning. T o m Homer Simpson fick vara anonym, när han under namnet "Mister X" på sin hemsida skvallrade om händelserna i Springfield i Simpsonepisoden "The Computer Wore Menace Shoes". 


Vad anser våra läsare om Friedrichs utalande?


/Shadow

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar