onsdag 17 augusti 2011

Nonsens som smakar avslaget kallt kaffe med skuren mjölk

Det är ofattbart hur mycket energi folk kan lägga på totala nonsensfrågor. Det skrivs förvisso spaltmetrar om Breivik, men fortfarande tycker vissa om att uppehålla sig vid frågan om han var "kristen eller inte?".
Vad spelar det för det första, för alla andra utom honom, för roll..?
Ingenting i hans handling svarar mot kristen tro, dessutom har karln själv uttalat sig på ett tidigt stadium i frågan!

Jag citerar, från det numera ökända "Breivikmanifestet": "

"Om du har en personlig relation med Jesus Kristus och Gud så är du en religiös kristen. Jag och många med mig har inte nödvändigtvis en personlig relation till Jesus Kristus och Gud. Vi tror däremot på kristendomen som en kulturell, social, identitets och moralisk plattform."

Det räcker att ha lite grundläggande kunskaper om kristendomen, för att veta att det krävs en personlig tro och därmed relation till Jesus, för att direkt kunna avfärda tanken att Breivik skulle vara kristen.
Detta då riktat till vad han själv med sina läppar bekänner, "Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren* och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst. " (Rom 10:9), mer än hans handling och politiska utspel.

Att Breivik ironiskt nog talar om kristendomen som en "moralisk plattform", förstärker snarare än sätter frågetecken till svaret på om han är kristen eller ej.

"Kristen terrorism" som begrepp är enbart mänskligt och oerhört självmotsägande, och att det finns historiska inslag (t ex korstågen) där människor var övertyade om de handlade efter Guds vilja (kyrkans, eg, som saluförde sin felaktiga lära), utgör inga bevis på att det verkligen var så. Snarare rådde det motsatta förhållandet.

Joh 16:2
"Ni kommer att bli utstötta ur synagogorna, ja, den tid kommer då var och en som dödar er skall tro sig tjäna Gud."

Det finns och har funnits människor i alla tider som tror sig gå Guds ärenden, antingen i stora politiska sammanhang eller i mindre slutna, men hjärtats äkthet i bekännelse känner endast Gud.
Den sanningen gäller för oss alla.

/Nephele
Vad skulle Jesus göra...befalla någon att ta och göra ett politiskt ställningstagande genom att slakta lite ungdomar en solig eftermiddag..?

Dagen

11 kommentarer:

  1. Här kan man läsa om vad några kyrkofäder tyckte om kristna soldater.
    http://helapingsten.wordpress.com/2009/09/05/krig-del-3-kyrkofadernas-pacifism/

    SvaraRadera
  2. Jag tror det måste finnas utrymme för nonsensfrågor, inga frågor är för dumma. Ja så tänker jag, och de som är icketroende och knappt aldrig bläddrat i bibeln måste ju börja klia sig i huvudet. Bra att du tar upp ämnet tycker jag.

    SvaraRadera
  3. Hej Robert. Tack för länken!
    Jag tycker det är barockt att hela den här historien med Breivik fått så mycket debattutrymme som handlar om politik, invandringsproblematik, islam och inte minst huruvida det är ett utslag av kristna värderingar och ståndpunkter som motiverade honom.
    Det som hände var fruktansvärt, men människans historia är full av exempel på störda individer som har sina egna uppfattningar om hur ett samhälles fel och brister ska korrigeras.
    Några lever ut dem i verkligheten, andra i fantasin.

    Jag skulle dock vilja skriva en sak, med anledning av länken du gav mig. Att vara kristen innebär inte automatiskt att man måste vara pacifist,för att inte bryta mot de bud Gud har gett.
    Rättigheten att med vapen försvara sitt land till exempel, och skyldigheten att lyda överheten har vi, även om Guds ord alltid ska komma först.
    (Det innebär till exempel att det inte finns något bibliskt berättigat skäl att stödja en omänsklig diktaturregim).

    Budordet "du ska inte dräpa" handlar om att vi inte ska ta lag och rättvisa i egna händer, och är således inget påbud att vi måste vara vara pacifister som en del menar.

    Mvh Nephele

    SvaraRadera
  4. Carola, jag förstår hur du menar. Men det jag stör mig på är att Breivik får så mycket utrymme, att det han gjorde skulle vara en slags moraliskt motiverad konsekvens av hans åsikter. Eller snarare att samhället skulle behöva se över vilka signaler de sänder (genom att t ex ta in "för många" muslimer i landet), att Breivik skulle tjäna som någon slags ringklocka. Jag tycker inte det finns utrymme för det.

    Annars är jag med på att lite nonsens då och då förhöjer och fördjupar tillvarons dimensioner :P

    SvaraRadera
  5. Jaha du menar så :)
    Ja jag stör mig på det med. Jag vill inte ens skriva hans namn på mig blogg.

    SvaraRadera
  6. Godförmiddag på er.
    Hoppas att allt är bra, idag är det allsång på min blogg. Välkommen att delta :)
    Kram från Carola

    SvaraRadera
  7. Nehushtan, självklart är femte budet inte något argument för pacifism. Det finns dock många andra ord uttalade av Jesus, som skärpte lagens bud t.ex "Om någon slår dig på högra kinden, så vänd också den andra mot honom"
    Jag har haft samma syn som som du och många andra kristna (gjorde lumpen som röjdykare) men kommit fram till att Bibeln och i synnerhet Jesus själv är mycket mer radikal än så.
    Är det inte frapperande att de kristna slutade vara pacifister då kyrkan blev accepterad av staten på 300-talet? Innan dess var kyrkan i krig med staten, utan att försvara sig med våld.
    Läs gärna hela Michael Grenholms serie kring detta ämne.
    http://helapingsten.wordpress.com/kan-en-kristen-delta-i-krig/

    SvaraRadera
  8. Hej igen Robert!
    Det är naturligtvis sant att Jesus var radikal och att Han uppmanade oss att leva helt och hållet efter kärleksbudet, det är ju Kristi sinnelag vi ska anamma! men det motsäger inte det jag skrev.

    Huruvida kyrkofäderna upphörde att vara pacifister i samma stund staten blanades in, är egentligen ointressant. I alla fall för mig =D Men så har jag inte kommit ikapp med min kyrkohistoria heller, jag håller på för fullt med biblisk teologi.
    Hur som helst, ta en kik på Rom 13, detta exempelställe tycker jag är tydligt om vilka skyldigheter vi har:

    "Varje människa skall underordna sig den överhet hon har över sig. Ty det finns ingen överhet som inte är av Gud, och den som finns är insatt av honom. Den som sätter sig emot överheten står därför emot vad Gud har bestämt, och de som gör så drar domen över sig själva. Ty de styrande inger inte fruktan hos dem som gör det goda utan hos dem som gördet onda. Vill du slippa att leva i fruktan för överheten, fortsätt då att göra det goda, så kommer du att få beröm av den. Överheten är en Guds tjänare till ditt bästa. Men gör du det onda skall du frukta, ty överheten bär inte svärdet förgäves. Den är en Guds tjänare, en hämnare som straffar den som gör det onda. Därför måste man underordna sig den inte bara för straffets skull utan också för samvetets skull. Det är också därför ni betalar skatt. Ty de styrande är Guds tjänare, ständigt verksamma för just denna uppgift. Fullgör era skyldigheter mot alla: skatt åt den ni är skyldiga skatt, tull åt den ni är skyldiga tull, vördnad åt den som bör få vördnad och heder åt den som bör få heder."

    Mvh Nephele

    SvaraRadera
  9. Hej Carola! Haha, allsång? Coolt!! Dit kommer vi kika in sen!

    Allt gott, Nephele och Shadow

    SvaraRadera
  10. Med risk för att det verkar som om jag inte kan tänka själv vad gäller Rom 13, så lämnar jag följande länk med en alternativ och i mitt tycke mycket troligare tolkning än att kristna ska gå ut i krig när staten befaller det. http://helapingsten.wordpress.com/2009/10/16/krig-del-8-romarbrevet-13/

    SvaraRadera
  11. "Detta Bibelord används som ett av de största argumenten för att kristna skall kriga. Vi skall ju lyda överheten enligt Bibeln, så om överheten säger att vi skall kriga så tycker Gud att vi skall göra det! Och om kejsaren beordrar oss att tillbe honom så tycker Gud att vi skall göra det! Och om der Führer säger att vi skall utrota judar så tycker… ja, ni ser det ihåliga i det argumentet. Att underordna sig överheten betyder inte att blint lyda allt den beordrar en. "

    Detta är citerat från blogglänken du (Robert) gav mig, och faktum är att din förståelse av Rom 13 finns det inget som helst bibliskt stöd för.
    Var någonstans står det att vi ska lyda överheten när den går emot Guds bud..?
    Vår första lojalitet skall alltid vara Gud, detta är så självklart och återkommande i Bibeln att man därför...inte kan bortse från vad Gud säger även om den samhällstsstruktur, den samhälleliga lag och rättvisa vi ska leva under.

    Detta är en ordning Gud har instiftat:

    "Varje människa skall underordna sig den överhet hon har över sig. Ty det finns ingen överhet som inte är av Gud, och den som finns är insatt av honom."

    och den är till för att människan inte ska leva laglös. Vi har skyldigheter i vårt samhälle, men ingenstans står att vi har skyldigheter att lyda den som behandlar sitt folk med grymhet.

    Militärer omnämns i Bibeln, och beskrivs som äkta troende och de får inte någon uppmaning att byta karriär. Förutom de som nämns i GT, kan nämnas Matteus 8:5 och Apg 10:1.

    Fångvaktaren i Apg 16 bar också svärd och han förblev fångvaktare trots att han blev omvänd.

    Det är viktigt att inte läsa in det som inte står i texten, liksom det är viktigt att inte "göra ett bud" där det är opåkallat. I detta fallet skulle det då alltså vara att man måste vara pacifist för att vara en rättrogen kristen.
    Det är helt okay att enskilt ta det beslutet, men inte göra en lära av det, alltså inte att tro för egen del eller säga till andra att detta är något Gud kräver.
    Då gör man fel, eftersom det inte finns bibliskt stöd för det.
    Då hamnar man i ett lagiskt tänkande. Intressant nog i sammanhanget kan sägas att blogginlägget "Det är falsk lära att tro att kristna måste hålla sabbatsbudet" (skrivet av Shadow), är ett färskt exempel på vad lagiskt tänkande innebär. När man läser i kommentarerna blir det ganska tydligt.

    Om det är syndigt för en kristen att vara soldat, så är det syndigt för alla att tjäna i armén. Om det är syndigt för en kristen att vara en polis, så är alla poliser fördömda. Och ändå befaller Gud överheten att straffa förbrytare.

    1 Pet 2:13: "Underordna er varje myndighet för Herrens skull, det må gälla kejsaren som högste härskare eller landshövdingarna, som är utsända av honom för att straffa dem som gör det onda och hedra dem som gör det goda."

    Kristna skall inte söka personlig hämnd, Gud har sagt att hämnden är hans. (Rom 12:19)
    Men Gud har delegerat hämnden till överheten, vad gäller de som gör det onda i samhället.

    "Den är en Guds tjänares, en hämnare som straffar dem som gör det onda". (Rom 13:4)

    Vid ett tillfälle kom det människor till Johannes döparen, för att fråga hur de skall visa rätt omvändelse. Bland de som kom till honom fanns även soldater, som ställde en öppen fråga: "Och vi? vad ska vi göra?"
    På det svarade han inte "sluta vara soldater", utan han säger kort och gott: "våldför er inte på någon och pressa inte ut pengar på någon,utan nöj er med er lön". (Luk 3:14)

    SvaraRadera