lördag 6 augusti 2011

Kristna bör bedja för sina makthavare



Tidningen DN (6/8) rapporterar att guvernören i Texas, Rick Perry, ledde en förbön för president Barack Obama och hans familj. Mer än 15 000 amerikaner var samlade i Houston när guvernören ledde en bön för presidenten. Ett av syftena med den dagslånga bönesamlingen var att be för den ekonomiska situationen i landet. Kritiker har anmärkt att det är en sammanblandning mellan kyrka och politik, trots att Rick Perry underströk att "Gud inte fäster vikt vid politiskt parti".

Denna företeelse upplevs nog för de flesta svenskar som väldigt främmande. Vi lever ju i världens mest sekulariserade land. Oavsett om politiker själva skall be eller inte, så tycker jag att det är bra att man som troende ber för sitt land, oavsett om man håller med om den rådande politiken eller inte. Aposteln Paulus skriver:
"Först av allt uppmanar jag till bön och åkallan, förbön och tacksägelse för alla människor, för kungar och alla i ledande ställning, så att vi kan föra ett lugnt och stilla liv på allt sätt gudfruktigt och värdigt. Sådant är rätt och behagar Gud, vår Frälsare, som vill att alla människor skall bli frälsta och komma till insikt om sanningen. Ty Gud är en, och en är medlare mellan Gud och människor, en människa, Kristus Jesus, som gav sig själv till lösen i allas ställe" (1 Tim 2:1-6).
Den allmänna kyrkobönen (den förbön som följer efter predikan och trosbekännelsen i huvudgudstjänsten) i Svenska kyrkan, kunde förr i tiden innehålla bön för konungen och de som är i ledande ställning, "...och låt oss bo i frid under hägnet av god lag och ordning"

En kristen bör be för överheten, för landet, politikerna och de styrande. De gamla kyrkbönerna fortsatte också att be för sjuka, nödställda, döende, föräldrar och barnavårdare.


Sen är det en annan fråga det här med att stat och kyrka bör vara åtskilda, att religion och politik bör hållas isär. Vi som tror på Gud bör i vilket fall som helst bedja. För detta behöver man inte hålla med sina politiker om allt de gör eller står för. De första kristna bodde (också) i en hednisk värld. 

/Shadow



DN Dagen Dagen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar