lördag 23 juli 2011

Åsiktsbevakning av barn

Tidningen Dagen (22/7) och Svenska Dagbladet (22/7) skriver om en förskola i Uppsala där barnen fått frågor om tro, etnicitet och kärlek mellan människor av samma kön. Mona och Olof Edsinger, båda aktiva inom EFS, skriver: "I sin nit över att ingen ska känna sig diskriminerad lägger man på våra barn ett frågebatteri som de ännu inte har några verktyg för att hantera. Därtill ställer man närgångna frågor i ett antal ämnen som ingen vuxen skulle acceptera i exempelvis en anställningsintervju" och "barnen som inte har något närmare begrepp om vad det betyder att vara kär över huvud taget, förväntats uttala sig om vad de anser i fråga om samkönade kärleksrelationer".


Man kan verkligen fråga sig i vilken utveckling samhället håller på att ta när man gör en slags åsiktsregistrering av barn, och förväntar sig att de skall ta ställning till sådana frågor så tidigt i livet. Är inte risken att människor inpräntas att hålla en fasad av "det politiskt korrekta", och att barn inte får vara barn, fria att själva utveckla sina åsikter och funderingar? Och är det inte stor risk att man underblåser fördomar när man söker undvika dem? Mona och Olof Edsinger skriver:


"våra barn, som ytterst sällan brukar reflektera kring skillnader mellan pojkar och flickor, och än mindre mellan olika etniciteter, [hade] fått ett antal frågor som enligt vår mening snarare skapar en problemställning än fångar upp befintliga problem. (Om man själv knappt ser någon skillnad mellan ljusa och mörka barn – varför ska man då få en fråga om detta?)"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar